zondag 1 oktober 2023
37.7 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
5
(1)

Personeel Grassalco moe van situatie; bedrijf moet uit rode cijfers

lees ook ...

Landelijke Veiligheidsoperatie uitgevoerd

De politie van de verschillende Regio’s en gespecialiseerde eenheden van de MSD, VHT, het Regio Bijstandsteam van de Regio’s, AT en Maritieme Politie, hebben met ondersteuning van de medewerkers van h...

In een petitie aan parlementsvoorzitter Marinus Bee heeft het personeel van het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco duidelijk gemaakt dat zij niet meer stil zal blijven zitten en kijken hoe het noodlijdende bedrijf naar de afgrond gaat. Iedere maand zijn er problemen met het op tijd uitbetalen van de salarissen, stelt het personeel. Bovendien zit het bedrijf diep in de rode cijfers.

“Grassalco is een bedrijf met de potentie om een tweede Staatsolie te worden. We willen onze salarissen elke maand op tijd. We dede in’ a film. Ons investeringskapitaal is gekaapt. Wij geloven nog steeds in Grassalco. Grassalco is van de samenleving,” waren enkele teksten, die de werknemers op borden hadden geplaatst. Heel kort werd er geprotesteerd voor het parlementsgebouw. DNA-voorzitter Bee nam de petitie in ontvangst en beloofde spoedige aandacht voor deze zaak.

Achteruitgang Grassalco
De achteruitgang van Grassalco, een staatsbedrijf met heel veel potentie, nam een vaart vanaf oktober 2019. Op 11 oktober dat jaar deelde de toenmalige regering via een missive, ondertekend door de vicepresident, Ashwin Adhin, aan de toenmalige directie mee dat de resterende 20% royalties die de onderneming rechtmatig ontving uit de Delfstoffenovereenkomst met Multinational IamGold/Rosebel Goldmines, tot 2034 een andere bestemming had gekregen. Vanaf de ingang van de overeenkomst ontving de staat reeds 80 procent van de royalties.

Door deze maatregel raakte Grassalco gelijk zijn investeringskapitaal kwijt wat het bedrijf in grote financiële problemen bracht. Operaties, investeringen, projecten en andere activiteiten om de onderneming verder tot ontwikkeling te brengen moesten noodgedwongen per direct on hold worden gezet of verschoven.

Anno 2022 zijn de gevolgen van deze, voor het personeel, onbegrijpelijke maatregel, zichtbaarder dan ooit. Ook het personeel is in het verlengde van deze stap ernstig de dupe geworden. Dat uit zich onder meer in het volgende:
– Sinds het laatste kwartaal van 2021 worden salarissen op sommige maanden later uitbetaald dan gepland.
– Gelden waar het personeel wettelijk aanspraak op maakt zijn nog steeds niet gestort.
– De medische kosten zijn al enkele maanden niet gedekt en moeten medewerkers voor een behandeling bij de arts of voor medicamenten het geld voorschieten.

Na haar aantreden op 27 oktober 2020, heeft de huidige directie van Grassalco het dringende beroep gedaan op het totale personeel om alle zeilen bij te zetten om het uitgezette beleid te ondersteunen en te helpen Grassalco uit het financiële dal te halen. Elke medewerker is daartoe bereid, staat in de petitie. Nog steeds wacht de directie op een vervolguitnodiging van president Chandrikapersad Santokhi, om het op zijn verzoek aangepaste Herstel- en Investeringsplan 2022- 2026 met bijbehorende begroting te presenteren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePersoneel Grassalco moe van situatie; bedrijf moet uit rode cijfers