Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Periode gedoogbeleid aanmaak e-ID verlengd

Geplaatst

op

door

De periode van het gedoogbeleid van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken voor mensen die 18 jaar en ouder zijn, maar nog nooit eerder een ID-kaart hebben gemaakt is verlengd tot en met mei 2020. “Dit houdt in dat deze gevoelige groep tot en met mei 2020 kosteloos en dus ook gevrijwaard van de boete, een e-ID kaart kan aanvragen”, zegt Valerie Finsy, manager Print House Suriname van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).

Vanaf mei 2020 zullen bij de aanvraag de kosten van SRD 75 alsook de boete van SRD 200 moeten worden betaald. Aan deze ‘gevoelige groep’ doet Finsy een oproep om gebruik te maken van de maanden die nog resten, in de periode van het gedoogbeleid. Met het invoeren van het nieuw systeem is er een overgangsperiode van drie jaar in acht genomen. Dat houdt in dat burgers die reeds in het bezit zijn van een pvc– of de eerder uitgegeven gelamineerde ID-kaart, drie jaren de tijd hebben om die kosteloos in te ruilen.  “Na deze periode gaat u wel de kosten betalen”, zegt de manager.

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft sinds de lancering van de e ID-kaart op 15 maart 2019, ruim 105.000 aanvragen binnen gehad. “Het is bijna tweemaal de productie die wij toen hadden met het oud systeem ”, zegt Finsy. Uit de circa 105.000 aanvragen, beschikken reeds 65.000 personen over hun nieuwe e-ID kaart. Weliswaar ligt er nog een groot aantal gemaakte e-ID kaarten op de verschillende Bureaus voor Burgerzaken (BvB’s) om te worden afgehaald. In deze gaat het zeker om een aantal van 29.000 kaarten. 

Het ministerie werkt zoveel als mogelijk naar effectiviteit en efficiëntie, vandaar dat zij bezig is met een sms-systeem. Dit aangevend laat Finsy weten dat binnen zeer korte tijd de burger een bericht via sms zal ontvangen om hun e-ID kaart af te halen en ook zij die zich wederom moeten aanmelden om opnieuw een aanvraag te doen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Vijftien rijbewijzen van hardrijders ingevorderd

Geplaatst

op

door

De Motor Surveillance Dienst (MSD) heeft in de periode van zondag 12 januari tot en met zaterdag 18 januari 400 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 15 rijbewijzen van hardrijders zijn ingevorderd.

De meest geconstateerde overtredingen waarvoor de overtreders een boete opgelegd kregen zijn: niet verzekerd; niet kunnen tonen van een rijbewijs; rijden door roodlicht, rijden zonder veiligheidsgordel en rij- of voertuig niet gekeurd of herkeurd.

Van de bekeurden hebben 27 verkeersovertreders hun boete ter plaatse voldaan. De anderen zullen via het snelrechtsysteem worden voorgebracht. De politie doet een dringend beroep op de weggebruikers om zich te houden aan de verkeersregels en vooral de bescheiden van het voertuig te controleren. Het is altijd belangrijk om ook de adviezen van de politie op te volgen. “Veilig verkeer een zaak van u en de politie.”

Lees verder

Suriname

Suriname begint Jaar van de Rat goed

Geplaatst

op

door

Het Jaar van de Rat is goed begonnen voor Suriname. Vernieuwing en vooruitgang zijn enkele kenmerken van de rat. De overname van de Afobakadam en de olie- en gasvondsten op zee zijn enkele voorbeelden, zei president Desi Bouterse bij de traditionele lunch in Kong Ngie Tong Sang. De relatie tussen Suriname en de Volksrepubliek China zal in de komende tijd verder worden verstevigd, benadrukten zowel de regeringsleider als ambassadeur Liu Quan. 

Liu is vol lof over Suriname, het enige land in de regio dat het Chinees Nieuwjaar nationaal viert. “Het vieren van elkaars gebruiken, begrip opbrengen voor elkaars zienswijzen en delen van elkaars keuken, is iets dat Surinamers als normaal ervaren. We zijn misschien een klein land, maar we zijn groot in het slaan van bruggen tussen culturen en geografische gebieden.

Het vieren van het Chinees nieuwjaar is daar een voorbeeld van, het maakt ons uniek”, zei Bouterse. Volgens de regeringsleider is China al enige tijd bezig in de geest van de rat vernieuwing en ontwikkeling te brengen. In de samenwerking met China staat er nog veel te gebeuren. Er worden voorbereidingen getroffen voor onder andere het baggeren van de Surinamerivier. 

Vele prominenten en gewone burgers hebben de lunch bezocht. Naast de lunch in Kong Ngie Tong Sang waren er dit jaar een aantal activiteiten zoals de vuurwerkshow op de WIjdenboschbrug.

Lees verder

Meest gelezen