Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Perikelen Centrale Bank van Suriname zijn historisch dieptepunt

Geplaatst

op

door

Het personeel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gisteren weer van zich laten horen. Net als de samenleving willen ook zij meer duidelijkheid over wat zich afspeelt bij haar werkgever. Het personeel wenst zich krachtig uit te spreken over haar rol en waardigheid binnen de bank en onze samenleving. De perikelen hebben het imago en de integriteit van de CBvS beschadigd. Gesproken kan worden van een historisch dieptepunt. Een val die ongekend is sinds de oprichting van de Bank ruim 60 jaar geleden, meldt het personeel in een communiqué.

Het communiqué van het CBvS-personeel luidt:

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen de Centrale Bank van Suriname rakende, acht het personeel het noodzakelijk om het volgende onder de aandacht van de samenleving te brengen.

Het personeel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is zich bewust van de zeer belangrijke rol die zij vervult in de economie van Suriname. De centrale bank heeft als moederbank een voorhoede rol in het waarborgen van een solide financiële sector alsook de taak om met haar beleid bij te dragen aan de sociaaleconomische ontwikkeling van ons land. Door recente ontwikkelingen, die juist met haar werkgever te maken hebben, heeft het bewustzijn voor het personeel nu een wrange smaak. Zonder inhoudelijk op deze ontwikkelingen in te gaan wenst het personeel van de Centrale Bank van Suriname aan de samenleving kenbaar te maken dat zij zelf deel uitmaakt van deze gemeenschap. Ook zij betreurt de ontwikkelingen.

Gelet op de perikelen in de afgelopen dagen en weken rondom de CBvS  en de negatieve impact daarvan niet alleen op het instituut maar meer nog op het personeel, wenst zij zich krachtig uit te spreken over haar rol en waardigheid binnen de bank en onze samenleving. De perikelen hebben het imago en de integriteit van de CBvS beschadigd. Gesproken kan worden van een historisch dieptepunt. Een val die ongekend is sinds de oprichting van de Bank ruim 60 jaar geleden.

De Centrale Bank opende haar deuren op 1 april 1957 en ving haar werk aan op basis van de Bankwet. Deze wet is in de loop van de tijd aangepast aan de hand van veranderde omstandigheden en op basis van nieuw geformuleerde doelen en waarden. Er werken bijkans 440 Surinamers met 35 en meer dienstjaren bij de bank. Ditzelfde personeel heeft ook meegewerkt aan de uitvoering van bijzondere projecten van de Bank, zoals de Suriname National Electronic Payment System (SNEPS) alsook de invoering van de Surinaamse dollar, significante ontwikkelingen in de geschiedenis van Suriname én voor de Centrale Bank als bankier van de staat in het bijzonder. Ontwikkelingen die toen nationaal en internationaal zijn verwelkomd, ontwikkelingen waarbij het personeel mede aan de wieg heeft gestaan. Met name moet genoemd worden dat de bank met haar deskundige en integere staf monetaire stabiliteit heeft weten te realiseren na de periode van zeer hoge inflatie.

Net als de samenleving wil ook het personeel meer duidelijkheid over datgene wat nu actueel is betreffende haar werkgever. Er zal hierna een periode van herstel moeten volgen. Bij dit proces zal het personeel zich over de gehele linie dienstbaar maken voor de natie, zoals zij dat altijd al heeft gedaan. Van de beleidsmakers verwacht het personeel dat zij de nodige/noodzakelijke maatregelen treffen die ertoe moeten leiden dat de integriteit van de CBvS wordt hersteld en dat zij onafhankelijk kan functioneren. Het personeel verwacht tevens dat acties achterwege worden gelaten die integendeel juist destructief zijn voor het imago van de CBvS, zoals nu bij de invulling van de hoogste post van Bankpresident.

Intussen blijft zij het aan haar toevertrouwde werk naar eer en geweten verrichten en rekent zij erop dat door de gezamenlijke inzet het vertrouwen in onze moederbank wordt hersteld en zij wederom een gezaghebbend instituut mag zijn.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Rutte

Sari sari sari. Als 1 governer het werk niet aan kan. Zet 2 ze moeten het eens zijn alle twee een sleutel. De kluis gaat niet open zonder de ander. Controleer elkaar. Anders weet ik het ook niet. In Nederland krijgen de topbankiers topsalarissen. Miljoenen handdruk dan hoeven ze niet te stelen. Betaal de governer goed dan hoeft hij van niemand iets te pikken .Als hij genoeg verdiend zal hij niet corrupt zijn. Denk ik.Advertentie

Suriname

Ronny Asabina lijsttrekker BEP in Brokopondo

Geplaatst

op

door

De voorzitter van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), Ronny Asabina, is de lijsttrekker van de partij in het district Brokopondo. De leerkrachten Suzette Nelson en Joan Kent zullen op de tweede en derde plaats van de lijst prijken. Asabina is ervan overtuigd dat de BEP tenminste een zetel haalt in het district.

Hoofdbestuurslid Wilco Finisi zei tijdens de wijkvergadering in de krutu-oso van Brownsweg dat het drietal naar voren is geschoven, omdat zij een goede vertegenwoordiger kunnen zijn voor het district. Als deze personen zijn gekozen, moeten ze helpen om Brokopondo uit zijn achtergestelde positie te halen.

De leerkrachten zullen zich inzetten voor betere onderwijsmogelijkheden en gezondheidszorg in het district. Ondanks de vele rijkdommen, zoals goud en hout, komt de ontwikkeling langzaam op gang. De leerkrachten gaan ook voor sterkere gezinnen en betere sportfaciliteiten voor de jeugd.

De verkiezingsstrijd in Brokopondo zal niet gemakkelijk zijn, beweert Asabina. Bij de vorige stembusgang moest de partij het opnemen tegen de NDP en Abop. De BEP-voorzitter laat zich niet uit het veld slaan en gelooft dat de partij sterker uit de bus zal komen, omdat de BEP haar huiswerk heeft gemaakt. Vanwege zware anti-propaganda is bij de vorige verkiezingen, volgens de partijleider, niet op de BEP gestemd.

Asabina heeft een antwoord op de anti-propaganda die ook nu wordt gevoerd. Volgens hem heeft hij nu samen met de andere twee kandidaten de taak, om op een eerlijke manier kiezers te winnen.

In 2015 werkte de samenstelling van de kandidatenlijst niet in het voordeel van de BEP, omdat er drie Aucaners op de lijst stonden, terwijl Brokopondo een district is met overwegend Saramaccaners. De BEP is nu terug naar de traditie van de partij en staan er nu twee kandidaten op de lijst, die Saramaccaner zijn.

Lees verder

Suriname

Autobestuurder omgekomen bij verkeersongeval; verkeersbarometer op 10

Geplaatst

op

door

De politie van het bureau Rijsdijk kreeg op maandag 24 februari via het Command Center de melding van een geval, waarbij een voertuig over de kop is gegaan en in een goot terecht kwam. Daarbij is de 45-jarige autobestuurder Rinno Asaf ter plaatse overleden. De ingeschakelde arts stelde officieel de dood van de bestuurder vast.

Het verkeersslachtoffer reed met zijn voertuig over de Indira Ghandiweg. Ter hoogte van Hilly’s Farm raakte de balljoint van zijn voertuig los, waardoor Asaf van de weg is geraakt. Hij kwam tegen een schroeiing terecht en belandde in een goot. Het vermoeden bestaat dat het voertuig ettelijke malen over de kop ging. Het voertuig is aanzienlijk beschadigd.

Het ontzielde lichaam van Asaf is na overleg met het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen