zondag 24 september 2023
27.7 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
0
(0)

Pensioenen APF verhoogd van SRD. 300,- naar SRD. 1.350,-

lees ook ...

‘Building Resilience Project’ in Suriname

Ter afsluiting van de training 'Building Resilience Project in Vulnerable Communities' die in februari van start ging, hielden de getrainden op vrijdag 15 september een simulatie om hun opgedane kenni...

Indexering van pensioenen van het Algemeen Pensioen Fonds (APF) is op 7 augustus gepubliceerd in het Staatsblad (S.B.2014 no 113). De pensioenen van deelnemers zijn opgetrokken van SRD.300,- naar minstens SRD.1.350,-. Ook de grondslag is verhoogd naar maximaal SRD.22.500,-. Het fonds is een afdeling van het ministerie van Binnenlandse zaken, maar de andere pensioenfondsen vallen onder de Centrale Bank van Suriname.

Minister Bronto Somohardjo geeft toe, dat het moeilijke tijden zijn en dat dit een druppel is op een hete plaat is. Hij wijst erop dat de regering werkt aan het brengen van verlichting voor het volk. Alle ambtenaren krijgen nu koopkrachtversterking, en de verschillende sociale voorzieningen zoals AOV en AKB zijn al enkele keren verhoogd.

Voorzitter Marius Karioredjo van de Pensioenraad verwijst naar de Wet Algemeen Pensioenfonds en zegt dat het optrekken van de minimum pensioenuitkering van SRD 300 naar SRD 1.350 zal plaatsvinden per 1 januari 2023. De indexering is gebaseerd op het minimum uurloon van SRD 20,-. Er wordt ook rekening gehouden met aanpassingen in de toekomst. De indexering houdt verband met aanpassing in verband met de inflaties, en in dit geval met de loonstijgingen. Alle actieve deelnemers betalen voor de pensioenen van de gepensioneerden. De premie van het verhoogde inkomen wordt gebruikt voor de verhoogde pensioenen.

Bij het kapitaaldekkingsstelsel sparen de deelnemers zelf hun pensioen bij elkaar. “Dit betekent dat wat je hebt gespaard je ook zal ontvangen. De mogelijkheid om jouw pensioen te verhogen is gering, alleen als de beleggingsopbrengsten de inflatie overtreffen”. Hier gaat het om de particulieren. Het is in de APF Wet 2014 vastgelegd. De aanpassing hangt af van de loonstijgingen. Het is bij wet verplicht dat het wordt gepubliceerd in het Staatsblad (S.B.2014 no 113).

Bron: Starnieuws

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePensioenen APF verhoogd van SRD. 300,- naar SRD. 1.350,-