zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
5
(3)

Patient levend met varkensnier uit ziekenhuis

lees ook ...

Acties FOLS per 15 mei opgeschort

FOLS schort de acties, waarbij leerkrachten om 11.00u de school verlieten op per 15 mei aanstaande. De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft minister Henry Ori van Onder...

In het academisch ziekenhuis verbonden aan de universiteit van Harvard is de 62-jarige Amerikaan Rick Slayman als eerste levende mens ontslagen, die een nier van een varken heeft gekregen. Dit geschiedde twee weken geleden tijdens een operatie. Het orgaan functioneert goed. Slayman kreeg eerder een nier van een mens, die nu niet meer goed werkt. Dit is een medische doorbraak.

Grote gevolgen worden hierdoor verwacht voor patiënten met nierproblemen die wachten op een donororgaan. Er is een groot tekort aan donoren, waardoor er lange wachtlijsten ontstaan. Organen uit dieren zouden mogelijk uitkomst kunnen bieden.

Experimenten zijn al geruime tijd gaande met zogenoemde xenotransplantaties, waarbij organen van dieren worden ingezet om mensen te genezen. Maar de resultaten waren tot nu toe nog niet erg hoopgevend.

Patiënten die een varkenshart ontvingen zijn korte tijd daarna bezweken, omdat het lichaam de organen niet accepteerde. Een patiënt overleed aan een virus dat het varken meedroeg.

Slayman heeft een genetisch aangepast nier ontvangen. Het is zodanig ‘aangepast’ dat de mogelijkheid voor het menselijk lichaam om het orgaan makkelijker te accepteren  na transplantatie groot is.

Bron: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePatient levend met varkensnier uit ziekenhuis