woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
5
(1)

Paspoorten voortvluchtige Surinaamse minister Hoefdraad ingetrokken

lees ook ...

VHP blikt terug op 3 jaar na verkiezingen: uitdagingen in tu...

Drie jaar na de verkiezingen van 25 mei 2020, die plaatsvonden te midden van grote financiële onzekerheden, blikt Suriname terug. De VHP, met hun slogan "Wo 'Set 'En'", behaalde destijds een overweldi...

Gillmore Hoefdraad, de voortvluchtige ex-minister van Financiën, kan geen gebruik meer maken van de diplomatieke paspoorten die op zijn naam stonden, omdat die door de regering zijn ingetrokken. Er waren vier op zijn naam. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) had enkele maanden terug al de opdracht gegeven om dit te doen, echter was dit niet gebeurd.

Nu zijn ze wel ingetrokken, want de bewindsman heeft opnieuw de opdracht gegeven. Aan alle buitenlandse missies is gemeld dat de paspoorten ongeldig zijn verklaard. Er is op 24 mei een diplomatieke nota gestuurd naar de Cubaanse regering om te informeren of Hoefdraad zich in dat land bevindt. De Cubaanse ambassadeur in Suriname heeft Ramdin mondeling bericht dat zulks niet het geval is.

Tijdens een persconferentie stelde president Chandrikapersad Santokhi op vragen van de media dat de kwestie over de verblijfplaats en opsporing van Hoefdraad steeds zal terugkomen zo lang hij niet is aangehouden. Ook in het parlement worden hierover vragen gesteld.

“En dit zal een issue blijven totdat hij verantwoording komt afleggen bij het gerecht”, zei Santokhi. Via de procureur-generaal is enkele maanden geleden een internationaal signaleringsverzoek gedaan aan Interpol. De internationale politieorganisatie vroeg om additionele informatie.

Tegen de voortvluchtige ex-minister is door het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk proces gevoerd. In februari is tegen Hoefdraad een gevangenisstraf van twaalf jaar, onmiddellijke gevangenneming en een geldboete van SRD 500.000 geëist. Hij zou zich volgens het OM onder andere schuldig hebben gemaakt aan deelneming aan een criminele organisatie, overtreding van de bankwet, witwassen, overtreding van de Anticorruptiewet, ambtsverduistering en oplichting.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePaspoorten voortvluchtige Surinaamse minister Hoefdraad ingetrokken