zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

PAS OP VOOR DE HITTE!

lees ook ...

Suriname leidt de weg naar mondiale gezondheidsveiligheid me...

In een significante ontwikkeling heeft Suriname een cruciale stap gezet op het pad van wereldwijde gezondheidsveiligheid. De recent gehouden workshop over Zoönotische Ziekten en Voedselveiligheid, als...

Het weer was n Suriname in de regentijd extreem nat er was veel overtollig water en nu in de droge tijd is het extra droog en en extra heet. Het ministerie van Volksgezondheid geeft het volgende mee in verband met de hoge temperaturen:

Bij hoge temperaturen is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf en anderen te beschermen tegen hittegerelateerde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele tips om te volgen: Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water gedurende de dag om
uitdroging te voorkomen. Vermijd alcohol en cafeïne, omdat deze stoffen dehydratatie kunnen verergeren.

Blijf binnen tijdens de heetste uren: Probeer activiteiten buiten te vermijden tijdens de warmste delen van de dag, meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Als je naar buiten moet, zoek dan schaduwrijke plekken op. Draag lichte kleding: Kies lichte, ademende kleding die je koel houdt. Een hoed en zonnebril kunnen helpen om je te beschermen tegen de zon. Gebruik zonnebrandcrème: Breng zonnebrandcrème met een hoge SPF aan om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in je huis. Gebruik ventilatoren of airconditioning als dat mogelijk is om de temperatuur binnenshuis te verlagen. Neem verkoelende maatregelen: Maak gebruik van verkoelende doekjes, een ventilator of een koele douche om jezelf af te koelen. Pas op voor hitte-gerelateerde gezondheidsproblemen: Wees alert op tekenen van hitte-gerelateerde aandoeningen zoals hitte-uitputting (duizeligheid, zwakte, misselijkheid) en hitteberoerte (hoge lichaamstemperatuur, verwardheid, snelle hartslag).

Als je deze symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Controleer op anderen: Houd een oogje in het zeil voor oudere volwassenen, kinderen en huisdieren, die gevoeliger zijn voor hitte. Zorg ervoor dat ze gehydrateerd blijven en koelte zoeken.

Voorkom oververhitting van voertuigen: Laat nooit kinderen of huisdieren in geparkeerde auto’s achter, zelfs niet voor korte tijd. De temperatuur in een geparkeerde auto kan snel gevaarlijk hoog worden. Plan activiteiten slim: Als je buitenactiviteiten hebt gepland, zorg
dan voor voldoende pauzes in de schaduw en drink regelmatig water.

Onthoud dat hoge temperaturen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen, vooral voor kwetsbare groepen. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en op te letten op de signalen van oververhitting en uitdroging om jezelf en anderen te beschermen.

‘En bedek het hoofd van de kleintjes als je in de hitte met hen op straat loopt en geef hen op tijd drinken.’

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePAS OP VOOR DE HITTE!