zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
4.5
(2)

Pas beëdigde inheemse granman maakt zich sterk voor grondenrechtevraagstuk

lees ook ...

Goudput tragedie: Arbeider verdwijnt in de diepte na waarsch...

Een tragedie voltrok zich op donderdagochtend 15 februari 2024 toen een 22-jarige man, bekend als R.N., na het afronden van opschoonwerkzaamheden een duik nam in de goudput bij Nieuw Koffiekamp, geleg...

Jimmy Ronald Toeroemang is vrijdag officieel beëdigd door president Chandrikapersad Santokhi in het presidentieel paleis als het grootopperhoofd van de Tareno (Trio) inheemse stam. De samenwerking tussen het inheemse volk en de regering is benadrukt door het staatshoofd. De granman zal niet alleen als leider van de Tareno (Trio) inheemse stam functioneren, maar ook als schakel tussen de regering en de Trio-gemeenschap.

Het grootopperhoofd nam zijn hoofddeksel in ontvangst uit de handen van  vicepresident Ronnie Brunswijk. President Santokhi vond het een eer om de nieuwe granman van de Trio’s te beëdigen. Ook gaf hij aan dat Toeroemang de jongste granman is in de Surinaamse geschiedenis. Het grootopperhoofd heeft onder begeleiding van zijn nu wijlen grootvader, Ashongo Alalaparoe een stage afgerond ter voorbereiding van deze traditionele functie.

Tijdens een speciale uitgeschreven stamvergadering is het kandidaatschap van Toeroemang unaniem door de Inheemse gemeenschap ondersteund. De president zegt dat de granman de volle ondersteuning zal krijgen van de regering zodat hij zijn taken gemakkelijk kan uitvoeren. In het bijzonder het behartigen van de belangen van het Trio volk.

Santokhi gaf aan dat er regelmatig gecommuniceerd zal worden met het inheemse volk en dat de granman hierbij als tussenschakel zal functioneren. “Als regering hebben wij respect voor de leefwijze en cultuur van de Trio’s, dat maakt onze ‘bromtji dyari’ alleen maar mooier”, zei de president.

Van de granman wordt verwacht dat hij de Trio-gemeenschap op een verantwoordelijke en rechtvaardige wijze zal leiden. Toeroemang gaf in zijn toespraak aan dat hij zich sterk zal maken voor het grondenrechtenvraagstuk. Naast het behartigen van de belangen van de Tareno (Trio) inheemse gemeenschap, zal de granman ervoor zorgen dat de educatie en gezondheidstoestand van de inheemse bevolking ontwikkeld zullen worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePas beëdigde inheemse granman maakt zich sterk voor grondenrechtevraagstuk