Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Partiële lockdown in Suriname op 24 en 25 mei tijdelijk opgeschort

Geplaatst

op

President Desi Bouterse. Foto Nii

President Desi Bouterse heeft zojuist in een televisietoespraak drie maatregelen aangekondigd in verband met de partiële lockdown. Op 24 en 25 mei wordt tijdelijke de partiële lockdown opgeschort. Dat wil zeggen dat de avond lockdown vanaf middernacht van zondag op maandag – tot dinsdag in de ochtend tijdelijk niet zal gelden.  Op dinsdag 26 mei om 23:00 uur zal de partiële lockdown weer regulier gelden, zei het staatshoofd. De regeringsleider benadrukt dat de anderhalve meter sociale afstand en de hygiëne maatregelen van kracht blijven.

Verder zei de president dat het binnenlandse vliegverkeer vanaf morgen wordt opengesteld. Personen- en vrachtverkeer binnen Suriname wordt met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen toegestaan.

Ten aanzien van de grensgebieden is besloten dat:

-De grenzen gesloten blijven; oversteken van of naar de buurlanden is dus niet toegestaan.

-Bewegingen aan de Surinaamse zijde via de rivier en over land zullen wel worden toegestaan.

-De checkpoints op de strategische posities blijven gehandhaafd. Ziet u verdachte gevallen? Helpt u ons allen en meldt dit alstublieft bij de autoriteiten.

De afgelopen week zijn er door het COVID-19-team gesprekken gevoerd met de diverse sectoren. De gewijzigde richtlijnen worden door het Nationaal COVID-19-Managementteam toegelicht.

Verkiezingen

Suriname, we staan op een belangrijk punt. Niet alleen omdat wij onze stem zullen doen gelden, maar ook omdat wij naar een nieuwe fase van aanpassing van maatregelen gaan. Zorgt u dat u uw voorzorgsmaatregelen neemt. Volgt u de COVID-19- gerelateerde aanwijzingen bij de stembureaus, zei de president.

Laat u zich niet afleiden door onjuiste berichtgeving. Ik wil u meegeven dat u erop kunt vertrouwen dat de verkiezingsorganisatie alles in het werk stelt; dat men de afgelopen weken dag en nacht werkt; om U in de gelegenheid te stellen om veilig uw stem uit te brengen. Blijft u daarom in dit specifieke geval niet thuis, maar gaat u stemmen! 

Laten wij maandag onder de gegeven omstandigheden alstublieft extra geduldig, respectvol en verantwoordelijk met elkaar omgaan. Vanaf 26 mei 11 uur ’s avonds gaan wij, omwille van ons aller gezondheid, weer terug naar de partiële lockdown situatie.

Culturu.com

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Basi

Bouterse is een goede leider die zijn volk zoals Mozes door de zee naar een veilig land bracht. Zo zal hij het volk van Suriname leiden naar een beter Suriname. Tot nu toe gaat het goed. Corona moet ook in Suriname zijn onder de mensen maar doordat veel het al hebben gehad instaat dat het volk sterker word tegen deze virus. Mensen met trombose moeten extra voorzichtig zijn dik bloed kan vitaal zijn. Kwasi bita.. probaat middeltje wat geen garantie is maar wel enigzins kan helpen

Sander

Suriname een paradijs met Bouterse aan het stuur een paradijs voor surinamers …ben je ooit in het buitenland geweest dan is het de hemel op aarde geld buiten verdienen en in Suriname lekker eten drinken seks feesten. Slapen genieten. Suriname na wan paradijs als je geld hebt.Advertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen