maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Particuliere sector wil meer samenwerking Suriname en Guyana

lees ook ...

Na 25 jaar doet Suriname weer mee met Miss Universe

Suriname doet na 25 jaar weer mee met Miss Universe. In november zal dit evenement gehouden worden in Mexico City. De officiële introductie zal op 10 augustus plaatsvinden in het Assuria Event Center....

De Guyana-Suriname Private Sector Business Council heeft op vrijdag 27 januari een bezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi in verband met Suriname’s en Guyana’s streven om de restricties op ‘zaken doen’ zoveel mogelijk te verwijderen.

De vergadering werd voorgezeten door de voorzitter van de Business Council, Paul Cheong, die ook voorzitter is van Guyana’s Private Sector Commission. Aanwezig waren ook vicevoorzitter Bryan Renten, raadsleden en vertegenwoordigers van de Private Sector Commission van Guyana.

Renten geeft aan dat in dit verband de raad na twee uitgebreide zittingen een schriftelijk overzicht heeft opgesteld van vraagstukken die aandacht behoeven. Het betreft ook de prioriteitenlijst van de private sector uit beide landen. Het document is overhandigd aan president Santokhi, waarbij de raad bereid is de genoemde onderwerpen uit te werken en samen met de overheid te werken aan realisatie van hetgeen nagestreefd wordt.

Renten gelooft erin dat economisch samenwerken de beste manier is om landen te verbinden. “Kleine economieën moeten samenwerken. We kunnen enorm potentieel mobiliseren als we samenwerken. Het gaat uiteindelijk erom dat het beide landen ten goede komt.”

De Business Council heeft als uiteindelijk doel de relatie tussen Guyana en Suriname te versterken, met de private sector als motor van groei en ontwikkeling. Voorzitter Cheong is ook van mening dat beide landen elkaar kunnen helpen om verder te groeien. “We kunnen veel meer bereiken in verschillende sectoren zoals ICT, agrarische sector en toerisme. Er is ook gesproken over olie- en gasindustrie,” geeft hij aan. Hij zegt uit te kijken naar een goede samenwerking.

Renten geeft aan dat er bedrijven zullen zijn die zich in beide landen gaan vestigen, maar dat ook de onderlinge handel gestimuleerd wordt. “Er is bijvoorbeeld gesproken over het importeren van goederen naar Guyana. Onze buurman heeft ook goederen nodig die wij kunnen verschaffen en andersom”, stelt de vicevoorzitter. In het platform zijn ook Surinaamse bedrijven vertegenwoordigd.

Renten vindt het een goede zaak dat er reeds Surinaamse bedrijven actief zijn in het buurland. Maar daarnaast moeten de voorstellen die zijn gedaan aan president Santokhi ook operationeel gemaakt worden. De Business Council zal het document binnenkort ook aan de Guyanese president Irfaan Ali overhandigen. Er zal ook voor beide staatshoofden een presentatie gehouden worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParticuliere sector wil meer samenwerking Suriname en Guyana