maandag 15 augustus 2022
26.1 C
Paramaribo
21.8 C
Amsterdam
5
(1)

Parlementariërs niet te spreken over nieuwe stroomtarieven

lees ook ...

Resultaat Mulo-eindexamen beter dit jaar

De MULO-scholen hebben het landelijk beter gedaan dit jaar. Het percentage direct geslaagden van 63,4 is bijna 6 procent hoger dan schooljaar 2020-2021. Na het herexamen zal dit hoger komen te liggen....

Assembleeleden van zowel de coalitie als de oppositie zijn het niet eens met de nieuwe stroomtarieven. De nieuwe stroomprijzen gaan per 1 juli in. Vele burgers hebben al per SMS hun rekeningen ontvangen en zijn duidelijk teleurgesteld in de bedragen. Een burger die normaal rond de SRD 200 betaalt kan zich niet voorstellen dat die ineens SRD 600 moet uitgeven aan stroom. Een andere gaat van SRD 350 naar SRD 1070.

ABOP-fractieleider Dinotha Vorswijk, heeft de regering gevraagd om de nieuwe stroomtarieven te heroverwegen. Ze pleit voor een ander model waarbij burgers niet de dupe worden. “Regering check dat ding”, stelde Vorswijk.

President Chan Santokhi heeft op 9 juni aangekondigd dat ambtenaren SRD 1000 aan koopkrachtversterking zullen ontvangen. Assembleelid Ivanildo Plein (NPS) merkte op dat de koopkrachtversterking naar de betaling van de EBS-rekeningen gaat of zelfs meer. Mensen komen niet uit met hun salaris en daarboven worden de stroomtarieven ook verhoogd.

Assembleelid Stephen Tsang (NDP) zei dat normale huishoudens 3 tot 5 keer meer zullen betalen aan stroom, ondanks de subsidie. Juist de grootverbruikers gaan het volgens hem niet voelen. Hij wilde ook weten wat het juiste tarief is en vroeg om een kostprijscalculatie voor 1 kWh.

“Wanneer we praten over tariefsverhoging, om het bedrijf gezond te maken, dan wil ik als eerste zien dat er een saneringsplan is voor de EBS. Hij voerde aan dat mensen voor hun verbruik moeten betalen en niet op basis van hun aansluiting.

Coalitiefractieleider Asis Gajadien en NDP-fractievoorzitter Rabin Parmessar hebben gezegd dat het nieuwe tarievenstelsel opnieuw bekeken moet worden. Parmessar zei dat het model op de schopstoel moet. Het invoeren van een vastrecht werkt corruptie in de hand, vindt Gajadien. Er moet volgens hem subjectsubsidie worden gegeven in plaats van iedereen die fase 1 en 2 aansluiting heeft te subsidiëren.

Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft ook de aandacht van de regering voor deze kwestie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParlementariërs niet te spreken over nieuwe stroomtarieven