zaterdag 23 september 2023
28.3 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
0
(0)

Parlementaire delegatie controleert naleving wetgeving bij Merian Goldmines

lees ook ...

‘Building Resilience Project’ in Suriname

Ter afsluiting van de training 'Building Resilience Project in Vulnerable Communities' die in februari van start ging, hielden de getrainden op vrijdag 15 september een simulatie om hun opgedane kenni...

Op maandag 11 juli 2023 heeft een parlementaire delegatie, ondersteund door een team van deskundigen, een bezoek gebracht aan de Merian Goldmines van Newmont Suriname. Dit bezoek maakt deel uit van een reeks bezoeken die het parlement aflegt aan multinationals en andere grote staatsbedrijven.

Het bezoek diende ook als een gelegenheid voor de volksvertegenwoordigers om te controleren of de wet van 10 september 2013, die toestemming geeft voor het aangaan van een Delfstoffenovereenkomst met Suriname Gold Company LLC voor het gebied bekend als Merian, district Sipaliwini, in de praktijk wordt nageleefd.

Tijdens het bezoek kreeg de delegatie een rondleiding en werden er presentaties verzorgd door de directie en het managementteam van Newmont Suriname. De presentaties behandelden onderwerpen zoals het human resource-beleid, royalty’s, verschillende belastingen waaronder loonbelasting die aan de Surinaamse overheid worden betaald, productie en de relatie met de Pamaka-gemeenschap.

Newmont benadrukte ook de ontwerpwet “Raamwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken”, die momenteel in behandeling is bij De Nationale Assemblee (DNA). Ze vroegen om diepgaandere gesprekken met het parlement binnen dit kader, met het oog op mogelijke uitbreiding van de productiefaciliteiten van het bedrijf.

De delegatie werd hartelijk ontvangen door Newmont Suriname en werd goed geïnformeerd tijdens de presentaties en de vraag-en-antwoordsessie. De Nationale Assemblee kijkt echter uit naar verdere sessies met het bedrijf en andere belanghebbenden, zoals de Pamaka-gemeenschap, de lokale bevolking en lokale leveranciers.

“Dit bezoek is een eerste stap om onze eigen oriëntatie te krijgen. We zouden graag meer tijd willen hebben om ook met de belanghebbenden te spreken en te horen wat hun knelpunten zijn”, aldus parlementsvoorzitter Marinus Bee.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParlementaire delegatie controleert naleving wetgeving bij Merian Goldmines