donderdag 13 juni 2024
27 C
Paramaribo
10.7 C
Amsterdam
0
(0)

Parlementaire delegatie bezoekt Merian Goldmine

lees ook ...

Ogane introduceert kunststof gasflessen voor kookgas met tra...

Ogane, de tak van de EBS die verantwoordelijk is voor de import en verkoop van kookgas, heeft een geleidelijke overgang ingezet van traditionele stalen gasflessen naar kunststof gasflessen. Deze nieuw...

Een parlementaire delegatie met een team deskundigen van het parlement heeft op maandag 11 juli 2023 een bezoek gebracht aan de Merian Goldmines van Newmont Suriname in het kader van een reeks van bezoeken die het parlement zal afleggen aan Multinationals en andere grote staats bedrijven.

Verder was het bezoek ook een meetmoment voor de volksvertegenwoordigers om te zien hoe de wet van 10 september 2013, houdende toestemming tot het aangaan van een Delfstoffenovereenkomst met Suriname Gold Company LLC betreffende het gebied bekend als Merian, district Sipaliwini wordt nageleefd in de praktijk.

Tijdens het bezoek heeft de delegatie een rondleiding gehad en zijn er presentaties verzorgd door de directie en het management team van Newmont Suriname. De presentaties gingen over onder andere het human resource beleid, de royalty’s, de diverse belastingen waaronder loonbelasting die worden afgedragen aan de overheid van Suriname, de productie en de relatie met de Pamaka gemeenschap.

Vanuit de zijde van Newmont werd er aandacht gevraagd voor de ontwerpwet ‘Raamwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken’, welke thans onder behandeling ligt bij De Nationale Assemblee. Gevraagd is om binnen dit kader diepgaandere gesprekken te voeren met het Parlement, met het oog op een eventuele uitbreiding van de productiefaciliteiten van het bedrijf.

De delegatie kreeg een goede ontvangst door Newmont Suriname en werd uitgebreid van informatie voorzien middels de presentaties en de vragenronde. Aangegeven kan worden dat de Nationale Assemblee desondanks uitkijkt naar meerdere sessies met het bedrijf en overige stakeholders zoals de Paamaka gemeenschap, de lokale bevolking en de lokale leveranciers.

“Dit bezoek is een eerste stap zodat we onze eigen oriëntatie kunnen hebben. We hadden graag meer tijd, om ook de stakeholders zoals de lokale mensen te spreken. Het zou goed zijn om van hun te horen wat de knelpunten zijn”, stelde de parlementsvoorzitter, Marinus Bee MSc LL.B.

De delegatie bestond uit: Marinus Bee MSc. LL.B, drs. Dew Sharman, Fogatie Aserie, Melvin Bouva MPA LLB, Radjendrekoemar Debie MSc, mr. Cheryl Dijksteel MPH MS Bioethics, Iona Edwards, drs. Patricia Etnel MPA, drs. Asiskumar Gajadien, Mohamedsafiek Gowrie, Miquella Soemar-Huur, Niesha Jhakry LL.B, mr. Ebu Jones LL.B, Remi Kanapé, Soerjani Mingoen – Karijomenawi, Evert Karto, mr. Patrick Kensenhuis, Ramon Koedemoesoe, Tashana Lösche, Renet Wahki, Jennifer Vreedzaam, Cedric van Samson, Remie Tarnadi, Grachelle Sluisdom, Edgar Sampie, Annie Sadi, Kishan Ramsukul, Harriët Ramdien, IvanieldoPlein, drs. Rabindre Parmessar en drs. Roy Mohan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParlementaire delegatie bezoekt Merian Goldmine