woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

Parlement neemt wijzigingen in Kiesregeling aan voor verbeterde verkiezingen

lees ook ...

Brunswijk: “ABOP zal sterk scoren in Nickerie”

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de politieke partij ABOP, zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn partij in mei 2025 een goede beurt zal maken in Nickerie. Brunswijk baseert zijn optimisme op het grote...

De ontwerpwet ter nadere wijziging van de Kiesregeling is met een algemene stemmen van 35 leden aangenomen door De Nationale Assemblée.

De voorgestelde wijzigingen omvatten diverse aspecten, waaronder regels met betrekking tot het stemproces, de telling van stemmen en de uitvoering van taken door het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Het hoofddoel van deze aanpassingen is om de verkiezingen te verbeteren, de Kiesregeling effectiever uit te voeren en ervoor te zorgen dat kiesgerechtigden hun stemrecht op een adequate wijze kunnen uitoefenen.

Enkele van de opgenomen wijzigingen zijn onder meer:

  • Het verplicht stellen van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) om de kiezerslijsten, zoals aangeleverd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, digitaal beschikbaar te stellen aan de deelnemende politieke organisaties.
  • Het vereisen van een waarborgsom bij de registratie van politieke organisaties bij het CHS. De hoogte van deze waarborgsom wordt vastgesteld op één procent van het aantal kiesgerechtigden, vermenigvuldigd met tweehonderd en vijftig Surinaamse dollar. Op basis van de voorlopige kiezerslijst bedraagt het aantal kiesgerechtigden momenteel ongeveer 400.000.

De noodzaak tot wijziging van de Kiesregeling kwam voort uit een besluit van het Constitutioneel Hof in 2022, waarin de Kiesregeling werd getoetst aan de Grondwet.

De commissie van rapporteurs bestond uit: Mahinderkoemar Jogi (voorzitter), ir. Stephen Tsang, Josafat Kanape, drs. Ronny Asabina, mr. Cheryl Dijksteel MPH Ms Bioethics, Ivanildo Plein en Cedric van Samson. Dit initiatiefvoorstel werd ingediend op 8 april 2024 door de leden drs. Asiskumar Gajadien, drs. Rabindre Parmessar en dr. Gregory Rusland.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParlement neemt wijzigingen in Kiesregeling aan voor verbeterde verkiezingen