donderdag 6 oktober 2022
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
5
(1)

Parlement geïnformeerd over vervaldata vaccins

lees ook ...

Brunswijk fulfills election promise

Today Vice President Ronnie Brunswijk gave the permission for the asphalting of the 5 kilometer long road that connects the villages of Apoera, Washabo and Section. This part of the road has been in a...

Tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), donderdag, heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid informatie verstrekt over de vervaldata van de verschillende Covid-19-vaccins die Suriname momenteel in voorraad heeft.  Suriname beschikt momenteel over de merken AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer en Moderna. Van de voorraad AstraZeneca vervalt een deel eind oktober 2021 en het andere deel eind november 2021.

De huidige voorraden zullen nog voordat ze vervallen, gebruikt worden. De voorraad Moderna vervalt eind december 2021, Sinopharm mei 2023 en de partij Pfizer vervalt februari 2022. De volksgezondheidsminister ontkent dat de regering vanwege een overschot een partij van 40.000 doses vaccin aan Jamaica heeft gedoneerd. Ook ligt geen falend beleid hieraan ten grondslag.

Volgens Ramadhin worden ongeverifieerde berichten de samenleving ingestuurd. Die informatie berust dus niet op waarheid, benadrukte hij. Er is hier juist sprake van regionaal partnerschap, internationale samenwerking en solidariteit. Hij legt uit dat Suriname in de periode dat zij niet over vaccins beschikte 51.000 doses heeft gekregen van onder andere Barbados en India. “Deze landen waren niet verplicht aan Suriname te doneren, want ook zij hadden vaccins nodig. Ook zij hebben golven meegemaakt,” aldus de bewindsman.

Hij gaf verder aan dat reeds tijdens de Caricom Staatshoofdenmeeting lidlanden hadden gevraagd dat er vanwege de lage vaccinatiegraad in de regio zoveel mogelijk vaccins werden gedeeld. Suriname heeft als land op basis van planning, behoefte en levering in die vraag kunnen voorzien. Volgens minister Ramadhin was dat een actie van het versterken van regionale partnerschappen. “Wij hebben Jamaica geholpen en zij waren de regering dankbaar.”

Het is de bewindsman niet bekend dat slechts een uitvaartbedrijf belast is met het afhandelen van Covid-lijken. Een aantal uitvaartbedrijven hebben een training gevolgd om Covid-lijken af te leggen en uitvaarten te doen. Vanuit de regering bestaan er geen restricties voor een bepaald uitvaartbedrijf,” aldus minister Ramadhin. De enige voorwaarde is volgens hem dat het personeel van deze ondernemingen een infectie preventietraining bij het BOG of AZP moeten hebben gevolgd.

Minister Ramadhin zei dat er op het stuk van uitvaart een heel goede samenwerking bestaat tussen de uitvaartbedrijven. Zo wordt er onderling samengewerkt in gevallen waar het ene bedrijf niet beschikt over een gescheiden lijkenwagen, waarin het transport van een Covid-lijk moet plaatsvinden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParlement geïnformeerd over vervaldata vaccins