woensdag 10 augustus 2022
32.6 C
Paramaribo
27.7 C
Amsterdam
4
(1)

Parlement geïnformeerd over grondenrechten

lees ook ...

Waterschappen in Nickerie krijgen nieuw bestuur

Binnen 2 maanden moeten alle 12 waterschappen in het district Nickerie over nieuwe besturen beschikken. Deze eis is door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op tafel ge...

Het recht op de grond (grondenrechten), eigen traditioneel bestuurssysteem, traditionele kennis en het recht op eigen cultuur en traditie zijn enkele punten die woensdag aan de orde zijn gekomen in De Nationale Assemblee (DNA). Er is door de commissie Grondenrechten in Suriname, geleid door Patricia Meulenhof, een presentatie gehouden voor de Commissie van Rapporteurs (CvR) in DNA over de ontwerpwet ‘Collectieve rechten inheemse- en tribale volken.’

Leden van de CvR hebben na de presentatie enkele vraag- en aandachtspunten aan de orde gesteld. Er is besloten, dat de informatie meegenomen zal worden naar de volgende workshop met de geïdentificeerde belanghebbenden. Deze bijeenkomst wordt gehouden op 25 augustus.

Daarna zal schriftelijke feedback over het wetsontwerp worden opgestuurd voor de commissie. In de CvR hebben zitting Asiskumar Gajadien (voorzitter), Jennifer Vreedzaam, Josafat Kanape, Ebu Jones, Patricia Etnel, Ronny Asabina en Ronny Aloema.

De leiding van de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft zich onlangs omstandig laten informeren over de Raamwet rechten van inheemsen en marrons, die nu bij DNA is. Er is op 13 augustus in Grun Dyari een presentatie gehouden door Meulenhof. Bij die presentatie is gekeken naar het kader voor de minimale mensenrechten bescherming binnen inheemse- en tribale gemeenschappen.

Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland is de discussie over de rechten van inheemsen en marrons van belang vanwege het aspect van mensenrechten voor deze groep burgers. De partij heeft een sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid op basis waarvan partijleden zich middels de presentatie en de discussie die daarop volgde, zich nu beter kunnen oriënteren op de materie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParlement geïnformeerd over grondenrechten