Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Paranoot nieuwe mogelijke bron van inkomsten voor Suriname

Geplaatst

op

De olie van de gezonde paranoot kan wellicht een nieuwe bron van inkomsten worden voor Suriname.

Het exporteren van olie gewonnen uit de Braziliaanse paranoot zou op jaarbasis kunnen zorgen voor een inkomstenbron van 650.000 US dollar. De boom waar aan deze noten groeien komt in grote getalen voor in het amazone regenwoud in het zuiden van Suriname. Natuurorganisatie Conservation International Suriname treft samen met de bewoners van het inheemse dorpje Alalapadu voorbereidingen tot het experimenteren met het winnen van de olie uit de noten.

Op jaarbasis zou er zo’n 18.000 liter olie gewonnen kunnen worden uit de naar schatting 7000 aanwezige bomen. De olie heeft een marktwaarde van 36 US dollar per liter. Omgerkend dus bijna zo’n 650.000 US dollar. Momenteel wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn en hoe die het best benut kunnen worden. Een voorwaarde is wel dat er geen activiteiten ontstaan die het ecosysteem verstoren. Daar is momenteel weinig ongerustheid over aangezien het gebied is aangewezen als beschermd gebied.

Bijkomend voordeel van de eventuele productie van de olie is het scheppen van werkgelegenheid in de omgeving. Conservation International Suriname heeft een lokaal bedrijf benaderd om de olie op experimentele basis af te nemen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen