Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Paranoot nieuwe mogelijke bron van inkomsten voor Suriname

Geplaatst

op

De olie van de gezonde paranoot kan wellicht een nieuwe bron van inkomsten worden voor Suriname.

Het exporteren van olie gewonnen uit de Braziliaanse paranoot zou op jaarbasis kunnen zorgen voor een inkomstenbron van 650.000 US dollar. De boom waar aan deze noten groeien komt in grote getalen voor in het amazone regenwoud in het zuiden van Suriname. Natuurorganisatie Conservation International Suriname treft samen met de bewoners van het inheemse dorpje Alalapadu voorbereidingen tot het experimenteren met het winnen van de olie uit de noten.

Op jaarbasis zou er zo’n 18.000 liter olie gewonnen kunnen worden uit de naar schatting 7000 aanwezige bomen. De olie heeft een marktwaarde van 36 US dollar per liter. Omgerkend dus bijna zo’n 650.000 US dollar. Momenteel wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn en hoe die het best benut kunnen worden. Een voorwaarde is wel dat er geen activiteiten ontstaan die het ecosysteem verstoren. Daar is momenteel weinig ongerustheid over aangezien het gebied is aangewezen als beschermd gebied.

Bijkomend voordeel van de eventuele productie van de olie is het scheppen van werkgelegenheid in de omgeving. Conservation International Suriname heeft een lokaal bedrijf benaderd om de olie op experimentele basis af te nemen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Surinaams volkslied heeft Friese roots

Geplaatst

op

By

Het Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots, dat meldt de leeuwarder courant vandaag.

De oorspronkelijke tekst die begint met ‘Suriname’s trotse stromen’ is in 1893 geschreven door de Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra, op een melodie uit 1876 van de Friese onderwijzer J.C. de Puy.

De Surinaamse dichter Trefossa herschreef de tekst later. Zijn versie, waarin hij twee regels van Hoekstra liet staan, werd in 1959 het officiële volkslied van Suriname.

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga vestigt de aandacht op deze Fries-Surinaamse link naar aanleiding van de manifestatie ‘F)rede fan Fryslân, feest foar elkenien’, zaterdagmiddag in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Hettinga spreekt daar. Hij wil onderstrepen ,,dat de bannen tusken Suriname en Fryslân in pear slaggen fierder geane as de A7’’.

Lees verder

Suriname

Motoragent in Suriname neergeschoten

Geplaatst

op

By

PARAMARIBO – Een agent van de Motor Surveillance Dienst (MSD) is vrijdagmorgen omstreeks 7 uur beschoten door een verdachte aan de M.L. Kingweg ter hoogte van de Dageraadweg.
De agent zag de man lopen en sommeerde hem te stoppen omdat hij voldeed aan het signalement van één van de verdachten die kort daarvoor met geweld diefstal hadden gepleegd in het ressort Houttuin.

De verdachte schoot op de agent die in beide benen werd geraakt en per ontboden ambulance naar het ziekebhuis is vervoerd. Een gemengde eenheid van de politie heeft na een klopjacht een verdachte aangehouden aan de Warakoeweg. De polite spoort de andere verdachten op.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |