Hoe wij hier ook samen kwamen, Suriname is een land vol inheemse namen. Surin wil zeggen verenigde volken, in het land van Ame, Suriname. En Ame komt uit Amazone, inheems voor bron van leven. Uit deze levensbron ontspringt menig rivier, zoals ook hier: de Suriname, vroeger ook Commewame en Marowame, later vernederlandst tot Commewijne en Marowijne.
Hoe wij hier ook samen kwamen, aan de rivier de Suriname, lag lieflijk Paremoerebo. Paremoeroe betekent in het Arowaks bloem en plaats is bo. Bloemplaats heet onze hoofdstad en landelijk zijn er nog inheemse plaatsnamen als Osembo, Onoribo, Coermotibo, Ornamibo, Potribo.
Parmoerbo verrees als een manshoge schelp-steen-rits, midden op de modderige Surinamerivier oever. Wonderschoon, vol bosbloemen; helicona’s als pokaitongo, van vuurrood tot zonnig oranjegeel. Paloeloe, rood-geel-groen of helemaal felrood en bokkenpoot; teer rose als een babywangetje, tot dieprood.
Bloeiend Paramaribo toen, was voor Surinen een pelgrimsoord, speciaal door Tamushi gemaakt als offerplaats. Drie inheemse dorpen lagen omstreeks het jaar 1600 in Paramaribo, tussen de huidige Palmentuin en Waterkant tot Waaggebouw. De bloemen offerplaats aan de vloedlijn, was waar nu het Fort is, wanneer de stralende zon doorbreekt in al haar gouden pracht en de eerste zonnestralen schitteren op de rivier, presenteerden Surinen hun wensen en bloemen en dankten voor de nieuwe dag.
Elders vochten zij, maar Paramaribo was toen waar Surinen vredig samen kwamen. Voor ons een opdrachtenbevestiging in deze namen. Hoe we hier ook samen kwamen. Wij zijn Surin, de verenigde volken in dit mooie land van Ame: SURINAME.
(Informatie orale bronnen, Max Langaman+ Henk Tjon+, Stichting Gebouwd Erfgoed en boek: Andre Loor: vertelt…)Gepubliceerd ter ere van inheemse dag 9 augustus 2023