vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
0
(0)

Paraatheid bij LVV om dreigende vogelgriep

lees ook ...

Reshma Mangre doneert beddengoed aan AZP

Assembleelid Reshma Mangre (VHP) heeft door tussenkomst van Bombay Suriname Tours NV, 273 lakens en 278 kussenslopen geschonken aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).  De donatie is in ontv...

Er is op vrijdag 09 juni jongstleden door het directoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een bewustmakings activiteit gehouden over de vogelgriep virusinfecties die zich over het Zuid-Amerikaanse continent verspreiden.

Aviaire Influenza, klassieke vogelpest of vogelgriep, is een virus dat normaliter bij pluimvee (gevogelte) voorkomt. Het Hoog Pathogene Aviaire Influenza virus (HPAI) of te wel H5 N1, is het virus dat van dier op mens kan overslaan en bij de mens een ernstige ziekte kan veroorzaken. In een eerder stadium heeft het directoraat Veeteelt het veldpersoneel en betrokken medewerkers in een sessie voorgelicht en in alertheid gebracht.

In een stappenplan presenteerde Drs. Faizel Willnis, onderdirecteur Veterinaire Diensten hoe een grondige risicoanalyse uit te voeren van de mogelijke overdrachtsroutes van Brazilie naar Suriname en die te identificeren. Hier onder valt de beoordeling van de risicofactoren die verband houden met de migratie van wilde vogels, de handel in pluimvee en andere mogelijke wijzen van introductie van ziekten.

Hieronder valt ook hoe de surveillance doelstellingen worden vastgesteld van het surveillance netwerk dat een uitgebreid netwerk van passieve en actieve componenten omvat. Het netwerk moet gebieden bestrijken waar wilde vogels samen komen, de gedomesticeerde pluimveehouderijen (inclusief koppels in de achtertuin), kippenzaken, gezondheidsdiensten, regionale klinieken en punten van binnenkomst zoals luchthavens en
grensovergangen.

De bestaande passieve surveillancesystemen worden versterkt door mechanismen die het melden van ziekten te verbeteren. De gerichte actieve surveillance om Hoog Pathogene Aviaire Influenza (HPAI) gevallen proactief op te sporen, kan geschieden door wilde vogels regelmatig te bemonsteren en wilde vogels te testen, alsook gedomesticeerd pluimvee en gebieden met een hoog risico. Voor monitoring van wilde vogels is van belang samen te werken met de natuurbeschermingsautoriteiten en natuur exploitanten.

Voor de capaciteitsopbouw zullen er training en middelen aan laboratorium personeel, voorlichters en Inspecteurs, dierenartsen, artsen en relevante belanghebbenden aangeboden worden om hun kennis van HPAI – surveillance-, preventie – en controlemaatregelen te verbeteren. Voor de informatieuitwisseling en samenwerking is het delen van relevante gegevens, uitbraakrapporten en onderzoeksresultaten van belang, om zo een gecoordineerde reactie op HPAI mogelijk te maken alsook het uitvoeren van effectieve risico communicatie campagnes om het bewustzijn over vogelgriep, de mogelijke gevolgen ervan en preventieve maatregelen te vergroten.

De Veterinaire Diensten heeft een respons- en paraatheidsplanning, welke strategieën bevatten voor snelle inperking, ruiming van besmette vogels, desinfectie en communicatieprotocollen. Het directoraat Veeteelt zal tezamen met alle betrokken actoren volgens het uitgestippelde programma handelen bij elke verdenking en vraagt allen om mee te werken en waakzaam te blijven.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameParaatheid bij LVV om dreigende vogelgriep