Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

PALU: 5 miljard beslastingen niet geïnd

Geplaatst

op

Palu Logoweb E1496538310756

Uit de financiële cijfers van de regering blijkt dat vanaf 2015 bijna 5 miljard belastingen te weinig zijn geïnd. Vervolgens is de regering in betalingsproblemen geraakt en is zij consumptief gaan lenen, met alle consequenties van dien. De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) heeft in een open brief aan de President hier indringende vragen over gesteld. Terwijl de gewone loontrekker trouw de belastingen voldeed, heeft een groep van mensen minder belastingen betaald. Wanneer is een belastingkorting doorgevoerd en zijn er staatsbesluiten die dat ondersteunen? Of zijn partijtoppers ook in deze bevoordeeld? De belastinginningen lijken vanaf 2015 drastisch te zijn gewijzigd en sindsdien een blijvende daling te hebben getoond. Alles wijst op grove nalatigheid en mismanagement.

Door het bevoordelen van deze groep van mensen is de samenleving in een diepere financiële crisis terecht gekomen door gedwongen devaluaties, monetaire financieringen en de vele leningen. Hoe dit heeft kunnen plaatsvinden is dus een grote vraag. Juist in een financiële crisis zou van de Surinaamse regering mogen worden verwacht dat alle zeilen worden bijgezet. Maar terwijl voor 2015 de overheid gemiddeld ongeveer 17% van alles wat we produceren, het zogenaamd Bruto Binnenlands Product (BBP), aan belastingen inde, blijkt na 2015 dit te zijn gedaald naar slechts 13% gemiddeld met een dieptepunt in 2016 naar zelfs 11%. Dit betekent dat de staat gemiddeld SRD1 miljard minder aan belastingen heeft geïnd per jaar.

Deze cijfers worden ondersteund door grote tekorten op de lopende rekening. Voor 2015 was er juist een overschot op deze rekening wat betekende dat de regering juist spaarde. Na 2015 zijn de tekorten op deze rekening drastisch opgelopen naar gemiddeld SRD1 miljard. Hierdoor heeft de regering enorme bedragen moeten lenen om vervolgens deze gelden consumptief te besteden. Het was consumptief lenen of ambtenaren ontslaan door eigen nalatigheid. Deze enorme tekorten zijn tevens de directe aanleiding geweest voor de internationale rating bureaus Suriname te downgraden.

Wat nu duidelijk wordt is dat de regering door haar eigen mismanagement in financiële problemen is geraakt na 2015. Het nu niet op tijd kunnen betalen van pensioenen en andere zaken waren het gevolg van slecht geinde belastingen over opeenvolgende jaren. De vraag is aan wie zijn de belastingkortingen gegeven? Zijn het partijtoppers die belastingvoordelen hebben gehad? Zijn het de importeurs van pakketten die gelieerd zijn aan de NDP? Of is er een blijvende belastingkorting gegeven aan de samenleving waar niemand iets van afweet?

Wat duidelijk wordt is dat de harde maatregelen die na 2015 zijn genomen niet hadden gehoeven bij een ander beleid. De vele devaluaties, de monetaire financieringen en het illegale gebruik van de kasreserves zouden totaal overbodig zijn geweest bij een efficiëntere belastinginning. Ook de chaos en anarchie die gecreëerd zijn met de nieuwe valutawet had bij een beter beleid vermeden kunnen worden. Ergens hebben bedrijven en personen geld overgehouden en het volk heeft de prijs betaald. Volgens de PALU lijken de financiële problemen groot. Maar met alleen een slim en doordacht beleid kan het volk een grotere ramp bespaard worden. De PALU zal haar financieel plan de komende dagen presenteren aan de samenleving.

Bron: Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie
(PALU)

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Siegfried

Daarom gaat Suriname naar zijn male moer als dit klopt. Suriname is gevallen door het beleid. Het volk is dom. niet geschoold dan hoe wil je dat het draait?geld gaat waar geld al is. Wat voor ontwikkeling is er de afgelopen jaren gebracht? Vroeger bleven grootmoeder moeder en kind in 1 huis. Nu zijn overgrootmoeder en klein klein kinderen erbij in het zelfde huis gaan wonen.

Ram

Het zijn de importeurs/expotlrteurs, handelaren een gelieerden die hieraan hebben verdiend. Het is schofterig wat er gaande is in het land. Ik durf zelf te stellen dat het misdadig is. Het heeft niets te maken met mismanagement. Het is bewust een kliekje bevoordelen en wat er daartussen bijkomt kan zelf een ongeschoolde uitvogelen. Dit is het volk uitwringen en het land in een greppel dumpen. Dit is corruptie ten top. Mijn president zou een kruistocht beginnen en kwam van z.n paard omdat hij zijn gevolg niet zal kruisigen. Ai boi en maar geld lenen en weggeven en onder ons verdelen.… Lees verder »Advertentie

Suriname

Edward Belfort :”Bouterse wilt niet van zijn stoel gaan”

Geplaatst

op

Img 6182

Het natellen van de stemmen van de verkiezingen in Suriname 2020 verlopen niet vlot. Menigeen wacht op een definitieve uitslag van de tellingen. Het houdt de gemoederen in Suriname en Nederland aardig bezig. Edward Belfort is ook in de Antony Nesty Sporthal, waar de stembussen worden opgeslagen. Hij is zeer ontevreden over het verloop van de tellingen daar er nog steeds geen definitieve uitslag wordt gecommuniceerd naar de bevolking toe.

Edward Belfort : “Voor t eerst voor gekomen in Suriname dat dit zo gaat”

Lees verder

Suriname

Ondervoorzitter Abop Martinus Joël : “If yu lassi, dan yu mus mang teki a lassi san yu lassi”

Geplaatst

op

Img 6181

Het natellen van de stemmen van de verkiezingen in Suriname 2020 verlopen niet vlot. Menigeen wacht op een definitieve uitslag van de tellingen. Het houdt de gemoederen in Suriname en Nederland aardig bezig. Ondervoorzitter van ABOP Martinus Joël bevind zich momenteel in de Antony Nesty Sporthal, waar de stembussen worden opgeslagen. Culturu.com heeft een reactie van hem weten te verkrijgen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen