dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
2.7 C
Amsterdam
0
(0)

Padiproducenten barricadeerden Henarbrug om te lage padieprijs

lees ook ...

President Santokhi bezoekt kinderen met beperking

President Santokhi heeft vandaag, zaterdag 03 december, een evenement bezocht dat gehouden werd in het kader van de 'Internationale dag voor mensen met een beperking'. Dit evenement, georganiseerd doo...

Padieproducenten in Nickerie barricadeerden op 31 maart jongstleden de Henarbrug uit protest tegen de keldering van de padie opkoopprijs van SRD 470 naar SRD 400. Minister Albert Ramdin zei tijdens een persconferentie later op de dag dat de regering met een ieder binnen de rijstsector zal praten, omdat de rijstsector belangrijk is binnen de Surinaamse economie.

De minister had als hoofd van een ministeriële regeringsdelegatie een onderhoud met padieproducenten en – verwerkers in het rijstdistrict omdat zij er verantwoordelijk voor is om ervoor te zorgen dat de rijstsector niet in problemen geraakt. Minister Ramdin merkt op dat de kwestie van kostencalculatie van de padieprijs reeds jaren speelt. Hij zegt dat er tijden zijn geweest waarbij de overheid het mandaat had om richtprijzen aan te geven, waarna er gelibelariseerd werd en de sector dus zelf de prijs bepaalde. De delegatie heeft na het onderhoud in Nickerie besloten een overlegorgaan in te stellen.

De rol van de regering is, aldus minister Ramdin, het faciliteren van het bedrijfsleven om te produceren. “Deze sector heeft veel zaken op zichzelf gedaan over de afgelopen jaren. In de jaren dat het goed ging en er goed overleg was, was er geen probleem. Nu is er een situatie waarbij er een verschil van opvatting is tussen de producenten en de opkopers.” De bewindsman zegt dat de overheid het initiatief neemt om partijen bij elkaar te brengen en op een goed resultaat hoopt. “Dat is de rol van de overheid; om ervoor te zorgen dat een belangrijke sector van Suriname niet in de problemen geraakt.”

Hij benadrukt dat prijsvaststelling op basis van calculaties moet geschieden. Daarnaast is aan de actoren binnen de rijstsector aangegeven dat de regering subsidiëring van de sector niet als een optie ziet. Het overleg zal aanstaande dinsdag in Paramaribo worden voortgezet en minister Ramdin hoopt op een goede uitkomst. Het ligt in de bedoeling om zowel de calculaties als argumenten van beide partijen naast elkaar te leggen.

De bewindsman uitte zich tevreden over het bezoek. “Het was niet bedoeld om te onderhandelen, maar om consultaties te hebben met alle betrokkenen. Wat mij betreft is het een succesvol bezoek geweest. Het is nog niet het einde van het verhaal, want er zijn nog overlegmomenten” aldus minister Ramdin.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePadiproducenten barricadeerden Henarbrug om te lage padieprijs