Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) zet zich in voor de uitvoering van het Nationaal Onderwijs Beleidsplan Suriname (NOBS 2024-2031), met als doel de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs in het land te verbeteren.
In dat kader hebben de directoraten Algemeen Vormend Onderwijs, Beroepsonderwijs en Hoger Onderwijs recent overlegd om beleidsprioriteiten vast te stellen en concrete stappen te formuleren voor de realisatie van de doelen. De overlegsessies, die plaatsvonden op 4, 6 en 11 maart 2025, werden afgesloten in de Ballroom van het Lalla Rookh-gebouw.
Sinds de goedkeuring van het NOBS in september 2024 zijn er verschillende beleidsprioriteiten vastgesteld. Ook zijn er interventies gestart die bijdragen aan de beoogde onderwijshervormingen. De recente bijeenkomsten gaven de gelegenheid om de voortgang van het plan te bespreken en de praktische uitvoeringsmaatregelen verder uit te werken. De prioriteiten zijn gebaseerd op de uitkomsten van een breed gedragen onderwijscongres in oktober 2023, waarin verschillende belanghebbenden hun inzichten en ideeën hebben ingebracht.
Helima Poese, directeur van Algemeen Vormend Onderwijs, benoemt drie belangrijke speerpunten voor het basisonderwijs: professionalisering van leerkrachten en schoolleiders, verbetering van de leeromgeving en versterking van de ouderbetrokkenheid. “We richten ons op het versterken van de professionele vaardigheden van onderwijspersoneel, zodat zij beter in staat zijn om kwalitatief onderwijs te bieden dat gericht is op de leerlingen”, aldus Poese. Er wordt ook gewerkt aan het verbeteren van de fysieke en pedagogische leeromstandigheden en het vergroten van de betrokkenheid van ouders bij het leerproces van hun kinderen. Extra aandacht zal uitgaan naar afgelegen gebieden waar de toegang tot goed onderwijs en digitale middelen nog beperkt is. Ook wordt er gewerkt aan het versterken van meertaligheid en de bijscholing van leerkrachten voor het geven van les in verschillende contexten.
Robby Holband, directeur Beroepsonderwijs, legt de nadruk op het belang van het verbeteren van het imago van beroepsonderwijs en het positioneren van dit onderwijstype als gelijkwaardig aan algemeen vormend onderwijs. “Het is van belang dat we het beroepsonderwijs versterken en de samenwerking met het bedrijfsleven intensiveren, zodat de opleidingen beter aansluiten bij de vraag op de arbeidsmarkt”, zegt Holband. Ook wordt er gewerkt aan versnelde opleidingstrajecten om het tekort aan vaktechnische leerkrachten aan te pakken en zo de kwaliteit van het beroepsonderwijs te waarborgen.