vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
0
(0)

OW werkt aan ontwateringsproblemen met rehabilitatie en nieuwe pompen

lees ook ...

Mijlpaal: Begrotingstekort Suriname slechts 4,3%

Op maandag 25 september 2023 keurde de Regeringsraad de begroting voor 2024 goed en besprak de jaarrede. Opmerkelijk is de spectaculaire vermindering van het begrotingstekort van 19% in 2020 tot slech...

Het ministerie van Openbare Werken (OW) is actief bezig met het aanpakken van de ontwateringsproblematiek in verschillende districten. Door het ophalen van diverse lozingen en een rehabilitatieprogramma voor sluizen en gemalen, wordt het water nu sneller afgevoerd. Daarnaast worden na een jaar ook de installaties van nieuwe pompen in Paramaribo hervat.

Rehabilitatiewerkzaamheden en de plaatsing van nieuwe pompen vinden plaats bij diverse pompgemalen in Paramaribo, waaronder de gemalen aan de Drambrandersgracht, Leonsberg, en Morgenstond. Bij de locaties Jodenbreestraat, Nieuwe Haven en de sluis van de Centrale Markt worden alleen rehabilitatiewerkzaamheden uitgevoerd.

De financiering van deze projecten komt uit de begroting van OW, schenkingen en leningen. Het project bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) nadert zijn afronding, wat zichtbare veranderingen in de afvoer van regenwater zal opleveren voor de nabijgelegen bewoners en het ziekenhuis zelf.

OW is momenteel ook bezig met het oplossen van de waterproblematiek van Weg naar Zee tot Pomona. Er is al één duikerklep gebouwd en opgeleverd, waardoor landbouwers in Weg naar Zee al minder hinder ondervinden van wateroverlast. Het probleem zal verder worden aangepakt tot aan Pomona, waarbij een nieuw kanaal naar de zee zal worden gegraven en kleppen, duikers of een pompgemaal zullen worden geplaatst. Er wordt ook gekeken naar de haalbaarheid van het vervangen van de pomp van Creola om het langdurige probleem van de landbouwers op te lossen.

Wat betreft het Saramacca Kanaal-rehabilitatieproject, is de aanbesteding voor fase 1, het opschonen van het kanaal, al uitgevoerd op 26 mei 2023. Zodra het aanbestedingsproces is goedgekeurd en gecontroleerd, zal de overeenkomst met de aannemer worden getekend. De werkzaamheden zullen direct daarna beginnen en ongeveer zes maanden duren.

Binnenkort zal ook de aanbesteding starten voor het tweede deelproject, namelijk de rehabilitatie van de schutsluis te Saramaccadoorsteek en de ontwateringssluizen te Doorsteek in het district Paramaribo. Met de uitvoering van fase 1 en 2 hoopt OW de efficiëntie van het sluizencomplex te Saramaccadoorsteek te verhogen, zodat overtollig water beter wordt afgevoerd.

De gebieden direct grenzend aan het Saramaccakanaal, met name het doorsteekgedeelte, zullen als eerste een verbetering in de ontwatering ervaren. Het ministerie van OW heeft ook besloten om de wateroverlast in gebieden die hier vaak mee te maken hebben, structureel op te lossen in het begrotingsjaar 2024. Dit omvat onder andere Winti Wai, Pont, Zustersproject, Doebeproject, Maretraiteproject en Rahemalbuiten. Verdere ontwateringsprojecten zullen worden uitgevoerd in 2024-2025.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOW werkt aan ontwateringsproblemen met rehabilitatie en nieuwe pompen