donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
4
(2)

OW-minister wil roadmap voor gefaseerde aanpak wateroverlast in Suriname

lees ook ...

JusPol minister belooft actie tegen toenemende criminaliteit...

Granman Lesley Valentijn van de Matuariërs leidde een delegatie die ontvangen werd door minister Kenneth Amoksi om hun bezorgdheid te uiten over toenemende criminele activiteiten in het Matawai-gebied...

Het vernieuwen en of aanpassen van alle waterbouwkundige werken is volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) een dure grap. “Je kan niet alles in een keer doen.” Daarnaast zouden de capaciteit en mogelijkheden van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) uitgebreid moeten worden, vooral omdat de wateroverlast zich in de toekomst vaker zal voordoen.

Er zijn plaatsen die volgens minister Nurmohamed vanwege de aanhoudende regens onder water lopen, terwijl het water op andere plekken binnen 24 uur al is weggetrokken. De bewindsman spreekt van een lastige situatie, die alles ontregelt doordat woningen en scholen onderlopen.

“Het is een structureel probleem, een rampsituatie die zich steeds herhaalt en zeker ook in de toekomst”, stelt de OW-minister. Hij meent dat wij als samenleving anders moeten gaan denken, inrichten en bouwen, maar vooral passende maatregelen treffen. Minister Nurmohamed: “Het vraagt een hele mindshift.”

Roadmap
Hij heeft graag een roadmap voor een gefaseerde aanpak van de problematiek van wateroverlast. Deze gedachte deelde de bewindsman op 16 juni toen president Chandrikapersad Santokhi zich oriënteerde in gebieden in Paramaribo, die vanwege de aanhoudende regens met wateroverlast te kampen hebben.

Bij de totstandkoming van de roadmap moet worden nagegaan worden als de bouweisen veranderd moeten worden en of er verschuivingen of verplaatsingen nodig zijn. “Die studies zijn al gedaan en de adviezen zijn er al, maar nu moet er een roadmap worden gemaakt”, zei Nurmohamed.

Hij zegt dat het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) hiermee belast is en met wetenschappers bezig is binnen een paar weken een actieplan af te hebben. “Dan heeft de regering dat ook als leidraad”, voegt de bewindsman eraan toe.

De OW-bewindsman merkt op dat de wateroverlast vanaf vorig jaar ernstige vormen heeft aangenomen. Hoewel het dit jaar wat erger is dan 2021, is volgens hem de ontwatering wel soepeler verlopen. Echter is de noodzaak van duurzame maatregelen, zodat het water sneller kan wegtrekken, groter aan het worden.

Minister Nurmohamed geeft aan dat dankzij de inspanning van zijn departement het probleem vorig jaar beperkt kon werken. Er zijn toen heel wat kanalen en trenzen opgehaald. Het ministerie is dit jaar vooral bij de mondingen van rivieren en kreken bezig geweest, met als resultaat dat het water sneller kon wegtrekken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOW-minister wil roadmap voor gefaseerde aanpak wateroverlast in Suriname