dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Overwoekerde Joodse begraafplaats zal regelmatig worden schoongemaakt

lees ook ...

Nederlandse diplomatieke bijdrage aan WPS Workshop in Surina...

Op donderdag 23 november leidde Overste Ella van den Heuvel, Genderadviseur van de Nederlandse Commandant Der Strijdkrachten, een workshop over Women, Peace & Security (WPS) voor 40 mannen en vrou...

De Joodse begraafplaats – omgeven door de Henck Arron- en Swalmbergstraat én de Nassylaan – die ook bekend staat als de Oranjetuin, staat er hevig verwaarloosd bij. Na klachten vanuit de samenleving heeft districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost alle verantwoordelijke instanties bij elkaar geroepen voor een meeting op het districtscommissariaat Noord-Oost. Donderdag hebben partijen een plan van aanpak besproken voor een geregeld onderhoud van dit, volgens de burgervader, historisch monument.

De begraafplaats is overwoekerd door onkruid, terwijl ongedierte en Braziliaanse bijen er hun thuis hebben. “De Oranjetuin moet aangepakt worden, niet alleen omdat het op de lijst staat van Monumentenzorg, maar omdat mijn hart bloedt wanneer ik naar die begraafplaats kijk en de klachten aanhoor van de buurtbewoners”, zegt dc Bhola.

Hij meent dat de plek door goed en regulier onderhoud omgebouwd kan worden tot een wandelpark en ook een toeristische trekpleister kan worden. Actoren die in samenwerking met het commissariaat Paramaribo Noord-Oost de Oranjetuin zullen aanpakken, zijn: het directoraat Cultuur, met als aanspreekpunt Johan Roozer (beleidsadviseur), de Stichting Gebouwd Erfgoed onder leiding van Stephen Fokké, het Korps Brandweer Suriname (KBS), het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) en de Bestuursdienst. Verder is er advies ingewonnen bij Gerard Alberga, oud-voorzitter van de Stichting Oranjetuin.

Het districtscommissariaat en het directoraat Cultuur zullen zorgdragen voor materiaal en gereedschap zodat het eerste onderhoud zo snel als mogelijk kan plaatsvinden. De streefdatum is eind maart. In de periode voor aanvang van de schoonmaakwerkzaamheden zal bijendeskundige tevens imker Fabian Esajas de tuin gefaseerd bijen- en ongediertevrij maken. Hierna zullen gedetineerden worden ingezet voor schoonmaak van de veilig gemaakte gedeelten.

Zowel dc Bhola als beleidsadviseur Roozer benadrukt, dat de gedetineerden veilig moeten kunnen werken om de Oranjetuin weer een goede uitstraling te geven. Er zal een beheerder worden aangesteld die belast zal zijn met het klein onderhoud en ook de reguliere schoonmaakmomenten zal inplannen. “Na deze aanpak mag de tuin in elk geval er niet meer zo uitzien zoals momenteel het geval is”, zei de dc.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOverwoekerde Joodse begraafplaats zal regelmatig worden schoongemaakt