donderdag 25 april 2024
24.4 C
Paramaribo
4.4 C
Amsterdam
0
(0)

Overstroomde gebieden Surinaams binnenland uitgeroepen tot rampgebied

lees ook ...

Dodelijke afloop bij gewapende overval in Livorno: verdachte...

Vanochtend heeft zich een tragische gebeurtenis voorgedaan in het politieressort Livorno, waarbij een 39-jarige persoon met de initialen R.K. het slachtoffer is geworden van een gewapende roofoverval....

De in Suriname door wateroverlast getroffen gebieden in het binnenland zijn door president Chandrikapersad Santokhi tot rampgebied uitgeroepen. Dit is woensdag gebeurd tijdens een persconferentie van de regering. Hij hield de gemeenschap voor, dat er naast nationale maatregelen ook om internationale hulp zal worden gevraagd. Volgens de president zullen de bewoners van het district Brokopondo extra beschermd worden door het besluit dat in overleg met het parlement is genomen.

Er is niet voor gekozen om de noodtoestand uit te roepen, omdat het verregaande maatregelen met zich zou meebrengen. Als dat was gebeurd zouden er geen economische activiteiten ontplooid mogen worden, terwijl bewoners zouden moeten worden geëvacueerd. Daarom heeft de regering niet hiervoor gekozen, zei het staatshoofd verder.

Grote delen van Zuid-Suriname zijn door de maandenlange aanhoudende regen ondergelopen, omdat de rivieren buiten hun oevers zijn getreden. In het Brokopondo-district is de situatie verergerd omdat Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), het energiebedrijf dat de Afobakastuwdam beheert, overtollig water uit het stuwmeer moest afvoeren om een dambreuk te voorkomen.

In het Brokopondo-gebied staan huizen en andere gebouwen in tal van dorpen al meer dan acht weken tot aan de dakrand onder water. Veel landbouwgebieden zijn ook getroffen door de overstromingen en er zijn oogsten verloren gegaan.

Het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding is verder versterkt. Diverse instituten zullen ter plekke aanwezig zijn. Er wordt opvang opgezet voor mensen die hun huis moeten verlaten door de wateroverlast. De gezondheidszorg heeft ook alle aandacht. Ook wordt er gekeken naar het onderwijsproces.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOverstroomde gebieden Surinaams binnenland uitgeroepen tot rampgebied