Op 9 maart heeft Fernandes Bakkerij een bericht geplaatst op haar facebook pagina. Hierin werd de gemeenschap op de hoogte gesteld, van een onstane overmacht situatie. Hierdoor kon men niet voldoen aan de standaarden van het bedrijf. Alles zou eraan gedaan worden om de kwaliteit van de producten weer op peil te brengen.
In het bericht is aangegeven, dat men niet kon beschikken over de juiste grondstoffen, en daardoor genoodzaakt om een product van minder kwaliteit te leveren. De leverancier was niet in staat om tijdig de juiste graan te leveren.
Er is inconsistentie in de samenstelling van de geleverde bakkermeel van de leverancier. De kwaliteit van het eindproduct is dus niet hetzelfde, dat de klant kent van deze bakkerij. Bewust van de sociale maatschappelijke verantwoordelijkheid moest men wel brood bakken. Er was minder brood. “De leverancier heeft met graan, dat zij uit de regio heeft weten te betrekken, meel voor ons geleverd van een kwaliteit die in samenstelling niet helemaal past bij onze type bakkerij”. zegt de directeur.
Directeur van Essen meent dat Fernandes bakkerij wel rekening houdt met kritiek uit de gemeenschap. De kritiek uit de gemeenschap was fel. Men vindt dat de bakkerij niet dezelfde prijzen kon hanteren voor broden van minder kwaliteit, die kleiner zijn. Het bedrijf zegt dat zij de klachten van de consumenten meeneemt. Hij blijft erop wijzen, dat het om een overmacht situatie gaat, en dat Fernandes van alles doet om de prijs laag te houden. Ook zijn onderneming staat onder druk van stijgende prijzen.
Hij begrijpt de ontevredenheid over het tijdelijke product “Maar de consument koopt ons brood omdat het de volgende dag nog zacht en vers is en brood van andere bakkers veelal voor directe consumptie is.” zegt hij. Van Essen rekent op normalisatie in het weekend en gaat concurrentie niet uit de weg. Maandag kan de klant het vertrouwde product weer voldoende verkrijgen.
Julio Bikharie, CEO van meelmaatschappij De Molen bevestigd in een persbericht de “kleine stagnatie” door “ongunstige weersomstandigheden in Europa” en dat hij “in samenspraak met de bakkerij industrie” met spoed regionaal tarwemeel heeft geimporteerd om de levering van meel en meelproducten te waarborgen. Aangegeven is dat” “tijdelijke verandering in samenstelling bij de industriële bakkerijen voor tijdelijke kwaliteitsfluctuaties kan zorgen”.