maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
22.1 C
Amsterdam
0
(0)

Overlijden van Lugéne Lewis en voortvluchtige status Kempes in 8 Decemberstrafzaak

lees ook ...

Opening zonnepanelenpark op Alliance: nieuwe stap naar duurz...

Op Alliance is dit jaar, na Poeketie en Brownsweg, ook een nieuw zonnepanelenpark in gebruik genomen. Waarnemend president Ronnie Brunswijk activeerde de faciliteit op vrijdag 14 juni 2024 met een dru...

Lugéne Lewis, een van de veroordeelden in de 8 decemberstrafzaak, is in oktober 2021 in Paramaribo overleden. Kenneth Kempes, een andere veroordeelde, is onvindbaar; hij heeft de Nederlandse nationaliteit en staat geregistreerd op een adres in Suriname, dat echter een onbebouwd perceel blijkt te zijn. Dit is meegedeeld door procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh in een schriftelijke verklaring aan vier briefschrijvers. Ook president Chan Santokhi is op de hoogte gesteld door de procureur-generaal.

Op 3 april 2024 hebben de organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de Stichting 8 December 1982, Vakcentrale C-47 en nabestaanden van de slachtoffers van 8 december 1982 een open brief gestuurd aan de pg en president Santokhi. Ze vroegen daarin om alle beschikbare nationale en internationale middelen in te zetten om de veroordeelden van de 8 decembermoorden op te sporen en de opgelegde gevangenisstraffen uit te voeren, en de samenleving hierover te informeren.

Volgens gegevens van de Nederlandse Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens emigreerde Lewis in maart 2015 naar Suriname. De Surinaamse politie kreeg van zijn dochter een overlijdensakte te zien toen ze zijn huisadres bezochten.

De pg informeerde de briefschrijvers verder dat het Korps Politie Suriname en de Inlichtingendienst intensief bezig zijn met het verzamelen van informatie over de verblijfplaats van de voortvluchtige veroordeelden Desi Bouterse en Iwan Dijksteel. “De samenleving helpt ook niet mee met het geven van bruikbare tips,” merkt Paragsingh op in haar brief.

Op 29 november 2019 werden Kempes en Lewis, beiden ex-lijfwachten van Bouterse, door de krijgsraad veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Ze waren afwezig bij elke zitting en hebben geen beroep aangetekend tegen hun verstekvonnis. De algemene opvatting was dat ze in het buitenland verbleven. Hun dagvaardingen werden destijds onder andere op het gerechtsgebouw te Boxel aangeplakt.

Starnieuws meldt dat Lewis de Surinaamse nationaliteit had, geregistreerd stond op een Surinaams adres en voor het laatst in april 2019 een Surinaamse ID-kaart kreeg.

Naast Bouterse en Dijksteel is ook Kempes voortvluchtig, allen veroordeeld tot celstraffen. De pg zal binnenkort de nationale en internationale opsporing van Kempes gelasten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOverlijden van Lugéne Lewis en voortvluchtige status Kempes in 8 Decemberstrafzaak