zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
3
(1)

Overleg tussen ministers en UNDP over verkiezingsproces 2025

lees ook ...

Ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) hebben uitvoerig overleg gevoerd met het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) over het nationale verkiezingsproces voor de verkiezingen van 2025. Op 8 maart 2024 gaf de internationale ontwikkelingshulporganisatie een presentatie aan de bewindslieden en andere regeringsfunctionarissen. Gerardo Noto, die de UNDP vertegenwoordigt in Guyana en Suriname, en waarnemend regionaal directeur Linda Maguire waren aanwezig namens de UNDP.

BIBIS-minister Ramdin benadrukte dat de zorg voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zwangere vrouwen en mensen met beperkingen, een cruciaal aspect van het verkiezingsproces is. Hij riep politieke partijen op actief betrokken te zijn en verkiezingswerkers tijdig en adequaat voor te bereiden. Daarnaast deed hij een beroep op de Surinaamse samenleving om te laten zien dat verkiezingen vreedzaam kunnen verlopen, als voorbeeld voor anderen. Een nauwgezette voorbereiding op de activiteiten vóór, tijdens en na de verkiezingen van 2025 is van groot belang. Suriname streeft naar het handhaven van democratische principes en mensenrechten, een doel dat de regering vastberaden nastreeft. De steun van de UNDP, die haar ondersteuning al in oktober 2023 heeft aangeboden, wordt zeer gewaardeerd en onderstreept het belang van internationale samenwerking bij het versterken van verkiezingsprocessen.

Het streven naar voortdurende verbetering van het verkiezingsproces weerspiegelt de wens van het Surinaamse volk en is essentieel voor een succesvolle democratie. Het ministerie van BiZa neemt daarom het initiatief om verschillende proefverkiezingen te organiseren om potentiële hiaten te identificeren en aan te pakken, met als doel foutloze verkiezingen te waarborgen. BiZa-directeur Nasier Eskak, die ook aan het overleg deelnam, kondigde aan dat er wijzigingen zijn doorgevoerd in het kiesstelsel. Suriname heeft nu één nieuw kiesdistrict in plaats van verschillende districten, waardoor kiezers de mogelijkheid hebben om op een kandidaat te stemmen ongeacht het district waarin de kandidaat zich bevindt, zolang deze op de lijst staat.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOverleg tussen ministers en UNDP over verkiezingsproces 2025