maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Overheidsnetwerk onder Malware-aanval: status verhoogd naar code oranje

lees ook ...

Nationale museumcommissie zet eerste stap naar herstructurer...

De Nationale Museumcommissie heeft onlangs haar eerste ontmoeting gehouden met vertegenwoordigers van alle museale instellingen in Suriname. Deze bijeenkomst, georganiseerd om de basis te le...

Het overheidsnetwerk van Suriname wordt momenteel geconfronteerd met intensieve malware-aanvallen. Deze aanvallen zijn recentelijk verhevigd. Vanmorgen was de status op Yellow Alert, wat betekent dat er een lopende of vermoedelijke aanval is die kan leiden tot storingen in verbindingen. Zojuist is de status aangepast naar Code Oranje, wat duidt op een toenemende aanval. De Surinaamse justitiële autoriteiten bevinden zich nu in volledige verhoogde paraatheid.

Het Cyber Security Incident Response Team van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV-CSIRT) meldt de cyberaanval en geeft aan dat de aanvallen specifiek gericht zijn op het overheidsnetwerk en niet op de burgermaatschappij. Volgens DNV-CSIRT betreft het een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval, waarbij cybercriminelen proberen een groot aantal verzoeken naar websites te sturen, waardoor deze onbereikbaar worden voor gebruikers. Hierdoor is de e-gov website met alle bijbehorende diensten momenteel offline.

De aanvaller wordt geclassificeerd als een Uncategorized (UNC) Threat Group, die zich richt op zowel overheden als private sector entiteiten. Er is een lopend intelligentieonderzoek om de bron van de aanval te achterhalen.

DNV-CSIRT heeft de cyberaanval-protocollen geactiveerd, waarbij alle relevante stakeholders, waaronder Datasur, Telesur, e-GOV en TAS, direct worden betrokken. De veiligheidsprotocollen zijn momenteel in werking. Het e-mailverkeer voor overheidsfunctionarissen is tot nader order gesloten om verdere schade te voorkomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOverheidsnetwerk onder Malware-aanval: status verhoogd naar code oranje