donderdag 23 maart 2023
31 C
Paramaribo
14.1 C
Amsterdam
3.7
(3)

Overheid krijgt beter zicht op ontwikkelingen goudsector

lees ook ...

Centrale Bank maakt Surinaamse jongeren financieel bewust

“Plan your money, plant your future,” is dit jaar het thema tijdens de Global Money Week 2023 (GMW). Dit is het jaarlijks evenement om jongeren financieel wijzer te maken. Het thema richt zich op duur...

Onder toezicht van president Chandrikapersad Santokhi zijn verschillende belanghebbenden bezig met het ordenen van de kleinschalige goudsector, die van cruciaal belang is voor een verantwoord financieel beleid. De belangrijkste redenen voor de ordening zijn de bestrijding van money-laundering en terrorismefinanciering, het tegengaan van belastingontduiking, criminaliteit, mensenhandel en mensensmokkel in de sector.

Tijdens een overleg op 9 maart namen de Anti-Money Laundering Project Implementatie Unit (AML-PIU), de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC), de Unit Ordening Kleinschalige Goudsector Suriname, ministers en deskundigen deel. Directeur Preciosa Simons van de afdeling Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gaf een presentatie waarin ze het belang van ordening, het plan van aanpak en de randvoorwaarden benadrukte.

Simons legde uit dat ordening ervoor zal zorgen dat de overheid een beter zicht heeft op de ontwikkelingen binnen de sector. Alle goudzoekers en hun machines worden geregistreerd in een eigen databank, zodat de staat over deze statistieken beschikt. De ordening brengt ook alle actieve partijen in de sector in de legale sfeer, wat zorgt voor meer zekerheid voor goudzoekers en een grotere verdiencapaciteit voor de staat door belastingafdracht.

Tijdens de presentatie kwam ook de bescherming van de gezondheid van burgers en het milieu aan bod. Na de ordeningsfase zal de overheid controle uitvoeren op de naleving van regels, waaronder het verantwoord winnen van goud. Dit is van eminent belang voor de bescherming van het milieu en het behoud van biodiversiteit. Ook krijgt de overheid door de ordening een beter overzicht op het aantal personen dat actief is in de diverse mijngebieden, waaronder ook vreemdelingen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOverheid krijgt beter zicht op ontwikkelingen goudsector