donderdag 23 maart 2023
28.3 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
0
(0)

Overeenkomst Cubaanse gezondheidswerkers wordt toch verlengd

lees ook ...

Haïtiaanse ondernemer Saya vraagt president communicatie en ...

Ondernemer Jean 'Saya' Mixon heeft president Chandrikapersad Santokhi opgeroepen om meer te communiceren met de samenleving en zich ook fysiek te wenden tot het volk. Mixon maakte deel uit van een tea...

De mantelovereenkomst tussen het ministerie van Volksgezondheid en Cuba blijft bestaan. Wel zullen er andere voorwaarden gelden voor verpleegkundigen en artsen, die in het land willen werken. Het uitbetalen van loon en voorzieningen in US dollars is nadelig voor de financiële situatie van Suriname. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft  een spoedschrijven gericht naar zijn collega van BIBIS om het werkverband met het Cubaanse zorgpersoneel te verlengen. De assembleevoorzitter Marinus Bee had kanttekeningen geplaatst bij de aankondiging van  het vertrek van deze werkers.

Deze verpleegkundigen en artsen kwamen naar Suriname vóór de Covid-19 uitbraak. Ze werden ingezet bij  het Wanica Ziekenhuis. Het contract van deze groep is op 25 maart verstreken. De inzet van de groep gezondheidswerkers werd niet meer nodig geacht, omdat wij tot twee weken geleden een vrij stabiele covid-19 situatie hadden. Nu is dat veranderd. Het contract van de groep die werkt bij Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst eindigt in juni 2021.

Minister  Amar Ramadhin en de ABOP-top hebben gesprekken gevoerd. Er bestaat nu geen angst meer dat de Cubaanse artsen zullen vertrekken, en het achterland wederom zonder adequate gezondheidszorg achter zal blijven. “Er is goed overleg met elkaar geweest,” zegt de bewindsman. Hij deelt ook mee, dat hij zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid voor de medische zorg van de totale samenleving, en dat neemt hij serieus.

“Er is geen sprake van beëindiging van de mantelovereenkomst met Cuba,” benadrukt Ramadhin. “Wat we wel gaan doen na evaluatie is onder andere voorwaarden, de volgende groepen binnenhalen.”  Verder zal  er gewerkt worden aan het plaatsen van lokale artsen in het binnenland. Na twee krutu’s is de bewindsman tot de conclusie gekomen dat de binnenlandbewoners  toch de voorkeur geven aan lokale artsen. “En daar gaan we serieus aan werken.”  Tijdens de krutu’s mochten de mensen hun wensen en grieven naar voren brengen.  Nu is afgesproken om de missies van beide groepen Cubaanse medici (arbeidscontracten tot maart en juni) te verlengen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOvereenkomst Cubaanse gezondheidswerkers wordt toch verlengd