maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.8 C
Amsterdam
0
(0)

Overbevissing in Suriname wordt problematisch

lees ook ...

Regeringsbeloften geschreven op water

Bij zijn aantreden beloofde Santokhi dat hij de koers binnen een week omlaag zou brengen en met het IMF zou werken om de economie gezond te maken op zo’n manier dat de bevolking het niet zou voelen. O...

Op Facebook werd gevraagd om onderstaande  zoveel mogelijk te delen. En omdat het in deze gaat om overbevissing en het haast uitsterven van  bepaalde gewilde vissen, doe ik dat hieronder. Er wordt een heleboel vis meegenomen die niet binnen zinnige tijd opgegeten kan worden en deze vissen hebben geen kans gekregen nageslacht voort te brengen voor ons en onze kinderen.

“We zien dagelijks nog steeds ijsboxen langskomen gevuld met vissen. Men is trots dit te tonen. Fish Finder heeft jaren geleden het concept van ‘Selective Harvest’ geïntroduceerd in Suriname. Veel mensen vragen zich nog steeds af wat het verschil is tussen ‘Catch & Release’ en ‘Selective Harvest’. Cesare Calor Heeft dit eens mooi verwoord. We zullen het weer sharen zodat het wat meer duidelijkheid brengt onder de vissers: ‘Catch and release’ Is het juist om het zo to noemen? Wat verstaan we eronder? Catch and release is wat we doen wanneer een vis soort heel schaars is vanwege overbevissen. Betekent dat wij mensen dit zelf in de handen hebben als we de populatie weer omhoog willen krijgen.

De meeste mensen gebruiken ‘catch and release’ verkeerd en dat zorgt voor een grote discussie met het gevolg dat degene die het er niet eens mee zijn bewust gaan bewijzen hoeveel ze dood kunnen maken. Ik gebruik daarom liever de phrase ‘Selective Harvest.’ Neem mee wat je gelijk gaat gebruiken zonder de natuur te storen voor de volgende generatie. Dat houdt in: Laat die grote vissen die hun nesten en kleintjes beter kunnen beschermen, Neem nul vissen mee als ze kuit (eitjes) of kleintjes hebben.
Neem niet overbodig mee ook niet om uit te delen want ook je eigen plezier gaat eraan. De volgende keer als je gaat vang je dan zelf niets meer en buurman kijkt maar elke dag in de freezer naar ze.

De grote vraag is nu, kunnen onze rivieren dit wel aan? Is soms 1 meenemen niet al teveel? Een voorbeeld:100 boten met 4 man gaan elke maand naar afobaka stuwmeer, ieder neemt 4 toekoenaries mee. Dat is 100 x 4 x 4 = 1600 toekoenaries. Heb je het ooit zo bekeken? De vermenigvuldiging wordt dan veel groter bij Koebis. Dit is de reden waarom er vandaag de dag haast geen Anjoemaras meer zijn in de kreken dichtbij Paramaribo”

Tot zover de informatie van Facebook.

Het bovenstaande mag iedereen meenemen. Laten wij denken aan morgen. Het zal jammer zijn als je kind of kleinkind geen anyumara meer kan eten omdat ze uitgestorven zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOverbevissing in Suriname wordt problematisch