donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
4.2
(5)

Over wateroverlast en de oplossing (1)

lees ook ...

BREAKING: Stephano ‘Pakkitow’ Biervliet verlaat ...

De Surinaamse activist en politicus Stephano 'Pakkitow' Biervliet heeft zijn lidmaatschap van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) opgezegd. In het radioprogramma ABC Actueel verklaarde Biervlie...

Er is geen beleid  dat behoorlijk gericht is op watermanagement concludeert journalisten collectief Sranan Peyri. We hebben laatst van Openbare Werken minister Riad Nurmohamed gehoord dat het Ministerie van Financiën hem niet de geldmiddelen heeft verschaft om aan de oplossing van water overlast te werken en dat het ontwateringswerk bij het Academisch Ziekenhuis ook nog niet af is. Maar de hele jonge kustvlakte, waar 85% van de Surinamers wonen en landbouw bedrijven, heeft jaarlijks wateroverlast.

Nieuw Nickerie

Waarschijnlijk snapt men de belangrijkheid van watermanagement niet. Ook het gezond verstand gebruiken was bij vele voorgaande regeringen en hun O.W ministers zoek. Bij wateroverlast zag je ze plotseling met graafmachines oprukken en klagen dat ze niet veel konden doen vanwege het vele water, maar in de droge tijd zag je ze niet.

Om actueel te blijven, Nieuw Nickerie heeft midden in deze kleine stad een fraai kanaal, met mooie waterlelies, dat afgelopen droge tijd, zo’n 10 weken geleden helemaal droog stond. Het kanaal bleek en vol grofvuil en plastiek rommel te zijn, tot aan de duikers (grote stenen buizen onder de wegen) zag je dat ze verstopt waren. De DC en de afdeling Openbare Werken Nickerie waren in geen velden of wegen te bekennen.

Watermanagers nauwelijks gebruikt

Roland King vertelde: “Ingenieur Perry van Leesten en ik zijn de enige watermanagers hier in en van Suriname, voor zover ik weet. Het is een zes jarige studie en we hebben de titel: Master of Engineering. Wij zijn specifiek getraind om water afvoerzaken uit te voeren. Van Leesten is een goede ingenieur, iemand met zulke goede kwaliteiten en deskundigheid. Geef hem een te ontwateren gebied en hij brengt het gehele gebied voor je in kaart en berekent alles.

Maar de top ingenieurs thuis laten zitten en dan wel waarde hechten aan hier onervaren en dure buitenlandse consultants is echt een gebrek aan vertrouwen en waardering voor ons eigen kunnen, die we vaker bij sommige regeringen  in Suriname zagen. Een watermanager goed bekend met de Surinaamse situatie kan de oplossing brengen en de water afvoer en berging creëren voor jou zodat je kan zien wat je doet”. Want dat laatste is nu (nog)niet het geval, concludeert Sranan Peyri.

De bewoners en O.W. intussen

Intussen is het ook van groot  belang dat de bewoners van het kustgebied ophouden lozingen en kanalen te vervuilen en te verstoppen met plastiek afval en grof vuil. Logisch zou OW & V weer moeten beginnen met jaarlijks grof vuil op te halen in alle buurten. En zoals tot twee jaar geleden gebeurde, in de binnenstad met alle drukte van etens- en andere handelszaken, sporthallen, scholen, kantoren en huizen (bijvoorbeeld het blok van het regeringsgebouw) dagelijks vuil laten ophalen en niet tweemaal per week zoals nu gebeurt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOver wateroverlast en de oplossing (1)