donderdag 23 januari 2025
27 C
Paramaribo
4.1 C
Amsterdam
3
(2)

Over Owee, land- and watermanagement

lees ook ...

Suriname breidt Safe City-programma uit met 650 camera’s

Suriname heeft een belangrijke stap gezet naar verbeterde openbare orde en veiligheid met de officiële start van het China-aid Road Monitoring Project. Tijdens een ceremonie aan de Ephraimzegenweg ben...

Eindelijk, na 4 jaar, geeft minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (Owee) toe dat Paramaribo en omstreken nog steeds kampt met ernstige waterafvoerproblemen. Elk jaar weer blijkt wateroverlast een probleem in Paramaribo en omstreken, terwijl er miljoenen investeringen gedaan zijn! Een schoolvoorbeeld is het gebied rond het Academisch Ziekenhuis.

Grondig aanpakken

Het probleem is daar grondig aangepakt, volgens Riad Noer van Owee. Duikers zijn vervangen en de nodige maatregelen zijn genomen om het gebied tijdens een grote regenval droog te houden. Maar wat blijkt;  het gebied loopt nog steeds onder water.

Er is blijkbaar een historisch probleem waardoor Paramaribo, bij langdurige en/of zware regenval onder water loopt, wat ook te zien is op foto’s van 100 jaar geleden. 1924 liep de Dommineestraat ook onder water na langdurige zware regens. Wat begrijpen we niet van ontwatering dat het Owee niet lukt om het regenwater op tijd te laten wegvloeien uit groot Paramaribo? Hebben we dan geen ingenieurs die dat in Nederland hebben geleerd, het land dat de beroemdste ontwaterings specialist ter wereld is?

Deskundigen zitten thuis

In gesprek met Ingenieur Roland King die land- and watermanagement gestudeerd heeft blijkt dat  zijn kennis decennialang niet gebruikt is. Hij onthulde dat hij twee deskundige mensen kent die allang thuis zitten en niet worden ingezet, zichzelf en Ingenieur van Leesten. Die heeft zijn kennis alleen voorbeeldig  kunnen toepassen op een particulier woningbouw projekt (de Schuilplaats) aan een zijweg van de vijfde rijweg  Kwatta.

King vertelt : “Ik heb altijd mijn kennis willen inzetten voor Suriname, maar blijkbaar is voor politici in het algemeen het hebben van hun politieke kleur belangrijker dan vakkundigen inschakelen om de bewoonde en beplante delen van de kustvlakte van wateroverlast te verlossen” concludeert King openhartig.

Pas docent

Mijn kennis heb ik ook altijd willen delen, maar het vak waterbeheersing was afgeschaft op de Technische faculteit van de Universiteit hier in Suriname. Ondanks wij een nat land zijn en Nederland, dat onder de zeespiegel ligt, een ingepolderd en droog land blijft omdat waterbeheersing toch altijd één van de belangrijkste vakken is in de Weg en Waterbouw studies daar. Nederland heeft zelfs een ministerie van Waterbeheersing.

In Suriname heeft gelukkig men sinds vorig jaar bij de Adek Universiteit de de module Waterbeheersing  weer in het vakkenpakket geplaatst. Ik ben als docent in vaste dienst genomen voor de vakken 1. Watermanagement 2. Sluizen en pompgemalen 3. Ondernemersplannen en 4. Waterwegen. Ik ben nu dus blij dat ik mijn kennis aan jongere Surinamers kan overdragen. Maar er zal ook beleid , de politieke wil en de fondsen, er op gericht moeten zijn om het wateroverlastprobleem in de praktijk op te lossen.

(Wordt vervolgd : Over wateroverlast en de oplossing (deel 2)

Drone foto Suriname door Max Breinburg: Wateroverlast Mattonshoop, Paramaribo Zuid West.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 COMMENT

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOver Owee, land- and watermanagement