donderdag 23 maart 2023
31.1 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
5
(1)

Oude generatoren Stonhuku en Dawme vervangen door nieuwe

lees ook ...

Misdaad en geweld bedreiging voor economische groei van de r...

President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag virtueel deelgenomen aan de 34e tussentijdse staatshoofdenvergadering van de Caricom. Tijdens deze vergadering stond het thema ‘Misdaad en geweld in d...

De dorpen Dawme en Stonhuku aan de Surinamerivier moesten het vier maanden zonder licht doen, omdat hun tien jaar oude lichtaggregaten al geruime tijd waren afgeschreven. Het gebruik van de oude aggregaten hebben de gemeenschap en de autoriteiten veel gekost. Nu zijn ze eindelijk vervangen door twee nieuwe 38 KVA generatoren. Men wil uiteindelijk volledig overstappen naar groene energie, maar het is nog niet zover.

Siegfried Forster, hoofd van de Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) legt uit dat het onverantwoord was om verder te gaan met deze motoren. Het heen en weer reizen van monteurs tussen Paramaribo en de dorpen om de  machines draaiend te houden is voorbij.

De hoofdkapiteins Alfred Amoisi en Hendrik Fedrici van zowel Dawme als Stonhuku zijn zeer ingenomen met de nieuwe machines. Voor hen bestaan er nu nieuwe mogelijkheden voor de bewoners, omdat de nieuwe aggregaten dat bieden op het gebied van electriciteit. Schoolkinderen kunnen studeren en winkels kunnen langer open blijven.

Kambaloewa, een dorp met duizend bewoners is ook wachtende. Ook daar heeft het lichtaggregaat zijn beste tijd gehad.  Het hoofd van de electrificatie dienst zegt dat het dorp op de lijst staat voor een nieuw machine.

De energievoorzieningen in het binnenland van Suriname, met meer dan 135 dorpen, staat onder verantwoordelijkheid van DEV, een dienst van het ministerie van NH. Meestal zijn er twee medewerkers van de dienst aanwezig voor het operationeel houden van de machine in het dorp. Beheer, onderhoud en aansluitingen horen tot de werkzaamheden van deze medewerkers.

Momenteel wordt er een solar project uitgevoerd  van Ginginstonu tot en met Nieuw Aurora. Hiermee worden tien dorpen zonne-energie  voorzien. Een ander zonne-energie project loopt van Botopasi tot en met Tu Maipa. “De plek waar de panelen op Botopasi zullen komen te staan wordt reeds schoon gemaakt. Het idee is om uiteindelijk te stoppen met fossiele energie en over te stappen naar groene stroom”, zegt Forster aan De Ware Tijd. Het gaat hier om negen dorpen.

Bron foto: De Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOude generatoren Stonhuku en Dawme vervangen door nieuwe