woensdag 5 oktober 2022
32.2 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Oud-VP Ram Sardjoe over de onafhankelijkheid

lees ook ...

Minister Financiën neemt afscheid van regering-Santokhi

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft woensdag officieel afscheid genomen van de regering-Santokhi. Hij droeg de leiding van het departement over aan minister Albert Ramdin als ...

Oud-politicus Ramdien Sardjoe deelt zijn visie op de onafhankelijkheid als ooggetuige van het gebeuren daar omheen; ervoor en erna. Hij vertelt hoe Suriname was voor het een rechtstaat werd, en hoe de onafhankelijkheid daar verandering in bracht.

Suriname is 46 jaar een rechtstaat met een eigen volksvertegenwoordiging en een onafhankelijke rechterlijke macht. Er is veel voorafgegaan alvorens het op 25 november 1975 zover kwam. “Het volk had zich niet uitgesproken tijdens de verkiezingen van 1973 en was niet op voorbereid. Suriname had nog geen grondwet en was economisch nog niet zo ver”, stelt Sardjoe.

Er was geen tegenstand van de onafhankelijkheid, alleen de wens voor een betere voorbereiding hierop. Het verlangen om het land gezamenlijk op te bouwen, uitte zich in het groot moment van de brasa tussen Jaggernath Lachmon en Henck Arron. Op basis van dit verlangen werd onze grondwet aangenomen met daarin de wet betrekkende op de Surinaamse vlag.

Suriname heeft drie fasen van ontwikkeling meegemaakt, namelijk als kolonie, als rijksdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en als onafhankelijke rechtstaat. Als rijksdeel van het Koninkrijk der Nederlanden had Suriname de gelegenheid om interne aangelegenheden zelf te doen, maar buitenlandse betrekkingen waren voorbehouden aan Nederland.

“Wij waarderen zaken pas wanneer we ze niet hebben. Nu kan Suriname zich zelfstandig internationaal begeven en werd 04 februari 1975 toegelaten tot de VN”. In die hoedanigheid mocht dhr. Sardjoe ons land in het buitenland op verschillende gelegenheden vertegenwoordigen. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de onafhankelijkheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOud-VP Ram Sardjoe over de onafhankelijkheid