vrijdag 29 maart 2024
24 C
Paramaribo
9.3 C
Amsterdam
4.7
(3)

Oud-president Venetiaan: “Volk moet Santokhi niet in de steek laten’”

lees ook ...

Vicepresident Brunswijk viert 19 jaar Stichting 1 voor 12 me...

De Stichting 1voor12, een organisatie gewijd aan het helpen van mensen in nood, vierde afgelopen zaterdag haar 19-jarig jubileum met ondersteuning van vicepresident Ronnie Brunswijk. De viering vond p...

De gewezen president van Suriname, Ronald Venetiaan, tevens erevoorzitter van de NPS, vraagt het volk om president Chandrikapersad Santokhi niet in de steek te laten. Hij zegt al gesproken te hebben met Santokhi over de verschillende aspecten van het beleid. Dit is gebeurd voordat Santokhi staatshoofd werd.

Hij vindt dat de huidige president ondersteuning nodig heeft van het volk, omdat hij nu heel moeilijke keuzes moet maken. Venetiaan merkt wel op dat Santokhi zijn fouten wel moet corrigeren. Venetiaan sprak vrijdagavond in Gru Dyari tijdens een inleiding over ‘Overleven in de huidige crisissituatie.’ Venetiaan erkent dat sommige fouten van Santokhi niet meer gecorrigeerd kunnen worden. Verder zei hij dat een andere coalitie absoluut geen oplossing is.

“De NPS en ondergetekende zijn geen tegenstanders van het IMF. De periodieke evaluaties van de Surinaamse economie zijn zeer welkom. Alleen hebben de NPS coalities tijdig ingezien welke de risico’s zijn van het belasten van het IMF met het begeleiden van een herstelprogramma voor de Surinaamse economie met geconditioneerde financiële ondersteuning van het IMF”, stelt de ex-president. Hij merkt op dat bepaalde zaken, zoals stroom- en watertarieven, de brandstofprijzen niet in één keer marktconform kunnen worden gemaakt. Suriname moet het tempo bepalen.

“Bij de pogingen om de problemen in onze economie op te lossen, zien we telkens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rol vervullen. Geen wonder. Suriname is lid van het IMF, dat als een permanente bewaker van onze economie optreedt, terwijl vrijwel al onze economen van dezelfde leerschool komen, waar het belang van het IMF op dezelfde wijze wordt bijgebracht”, zei de oud-president.

Volgens Venetiaan is de ervaring dat veel van de klappen die de samenleving nu incasseert, onherstelbaar zijn. “En als extra klap geldt, dat als de regering moet afwijken van het afgesproken tijdschema, het IMF de pas inhoudt ten aanzien van de overeengekomen financiële ondersteuning van het programma,” zei de oud-president.

De regering geeft met eigen middelen en met schenkingen en leningen hier en daar enige financiële ondersteuning aan de financieel zwakste groepen in de gemeenschap. “Maar al bij al, heb ik u geen rooskleuring beeld kunnen schetsen. Echter, wij hebben ook de ervaring dat het mogelijk is om met een aanpassingsprogramma, de weg terug te vinden naar een evenwichtige situatie in onze economie. Helaas zonder automatisch herstel van alle geleden schade, bijvoorbeeld aan spaargelden en pensioenen. De regering zal moeten zorgen voor opvang, vooral ook van de gepensioneerden in de particuliere sector”, aldus Venetiaan.

“Ik zeg niet dat die keuze moet zijn het IMF vaarwel zeggen. Integendeel moet nu blijken of de landen in zijn netwerk de rol die hij verwacht, zullen spelen bij de aangekondigde heronderhandeling van het Herstelprogramma met het IMF. Zal het IMF oor hebben voor de boodschap over de nood waarin het volk verkeert? Het is van belang nu wel de geleende en eigen financiële middelen, niet te laten verdampen bij nieuwe afspraken met het IMF.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

9 REACTIES

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOud-president Venetiaan: "Volk moet Santokhi niet in de steek laten’"