maandag 15 juli 2024
24 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
5
(2)

Oud-president Ronald Runaldo Venetiaan is vandaag 88 jaar

lees ook ...

Nieuwe wetten en initiatieven voor verbetering onderwijskwal...

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) heeft woensdag voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) een uitgebreide update gegeven over de huidige stand van zaken in het onder...

Oud-president Ronald Venetiaan is 88 jaar oud geworden vandaag. Hij werd in 1991 gekozen tot president van ons land. In 2000 en 2005 werd hij herkozen. Hiermee is hij de langst zittende president van Suriname. Venetiaan trok zich terug uit de actieve politiek in 2013.

De Surinaamse gulden werd onder zijn bewind vervangen door de Surinaamse dollar op 1 januari 2004, terwijl de drie (inflatie)nullen werden geschrapt van het geld. De koers van de nieuwe SRD was 2,80 voor een Amerikaanse dollar.

Venetiaan heeft verschillende functies vervuld in de Surinaamse maatschappij. Na onderwijzer, schooldirecteur, parlementariër, en minister is hij president van Suriname geweest. Hij is ook een dichter met als pseudoniem Vene. Zijn gedichten zijn gepubliceerd in de tijdschriften Mamjo (1963) en Moetete (1968) en in de Ware Tijd Literair. Venetiaan is schrijver van cabaretteksten, liedjes en eenakters. Zijn werk, nationalistisch van toon, is nooit gebundeld.

President Venetiaan werd in verband met 45 jaar Srefidensi, op 25 november 2020, benoemd tot drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster van de Republiek Suriname. Dit is de hoogste onderscheiding en hij kreeg het van president Chan Santokhi.

Bron: Suriname Herald

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOud-president Ronald Runaldo Venetiaan is vandaag 88 jaar