vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
4.3
(6)

Osodresi vs. Covid-19 “vaccinatie”; samenwerking=oplossing

lees ook ...

Linscheer is awaiting the President’s orders

Melvin Linscheer, the president's security adviser, has no intention of making a significant response to remarks made by Ronnie Brunswijk, head of the ABOP and vice president, during a Perjajah Luhur ...

Een specialistisch panel van westerse en niet westerse geneeskundigen concludeerde gisteren dat de Covid-19-crisis in Suriname alleen overwonnen kan worden door officiële samenwerking tussen traditionele en moderne geneeskunde. De panelleden bij het seminar zijn: dr. Cleopatra Jessurun (arts en voormalig directeur ministerie van Volksgezondheid), mr. Steven Alfaisi (jurist), voormalig BOG directeur, infectioloog dr. Wim Bakker, Stanley Santaris (Javaans en oosterse traditionele genezer) Hendrik Sapa een inheemse (Trio) traditionele genezer en dr. Anissa Beni, bio-farmacoloog. Beni heeft de studie naar plantengeneesmiddelen twee jaar geleden afgerond in Brazilie.

Het driedelig seminar is een initiatief van de Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama (SAGK), die ervan overtuigd is dat als ook de traditionele geneeswijze betrokken wordt bij de nationale aanpak van Covid-19, er een grotere kans van slagen is om de ziekte te overwinnen. Het laatste deel van het seminar wordt morgen, vrijdag 16 juli gehouden. Dr. Wim Bakker: ”Voor een goede samenwerking tussen traditionele en moderne geneeskunde is niet alleen wederzijds respect nodig, maar vooral ook vertrouwen. Op dit moment werken de twee groepen langs elkaar heen en er is gebrek aan vertrouwen, ook in natuurgenezers”. We zullen met elkaar om de tafel moeten zitten om uit deze impasse geraken was de strekking van zijn inleiding tijdens de tweede sessie van het driedelige virtueel seminar over het recht op gezondheid tijdens de Covid-19- pandemie. De arts stelt voor dat uit dit seminar een project/ instituut ontstaat waaraan zowel de moderne geneeskundigen met westerse technologie, als de traditionele kruidengenezers samenwerken. Ook een botanische tuin met medicijnplanten is nodig. ”Want praten alleen gaat niet werken”, concludeert Bakker.

Covid-19 genezen met kruiden

Hendrik Sapa, de kruidengenezer uit Zuid Suriname vertelt: “We kennen deze ziekte allang en we hebben er ook kruiden tegen. De eerste 24 uur krijgt men de Covid-ziekte verschijnselen,  als een hevige griep, die geneest met onze kruidendrank . Alleen een enkele heel zwakke of reeds zieke persoon sterft binnen een dag, ieder ander geneest compleet en krijgt de Covid niet meer.

De panelleden zijn het er over eens dat alleen met een integrale aanpak in het nationale gezondheidszorgsysteem de Covid-19-crisis kaan overwinnen. Dat traditionele geneeswijze haar nut heeft bewezen, wordt sterk gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar meer dan 150 lidlanden beide geneeswijzen integreren, waaronder India, China, Indonesië en Peru.

De integratie is volgens jurist Steven Alfaisi dus niets nieuws. “Het is belangrijk hoe we beter gebruik kunnen maken van de alternatieve geneeswijze in plaats van die te bestrijden.”zegt hij. Alfaisie is voorstander van regulering en wetgeving voor traditionele gezondheidszorg, die op een meer gestructureerde manier beoefend moet worden. Hij is ervan overtuigd dat als mensen van de twee systemen de koppen bij elkaar steken het niet lang meer zal duren, eventueel met de steun van WHO, dat een geïntegreerd nationaal gezondheidszorgsysteem een feit zal zijn.

Anisa Beni wijst op het voordeel dat Suriname hierin heeft omdat er nog veel traditionele kennis aanwezig is uit diverse culturen en etnische groepen.”Elke groep heeft haar eigen kennis in traditionele medicinale producten, elke groep heeft haar eigen kennis over een bepaalde plant”, zegt ze. De farmacognosie bestudeert en ontwikkelt natuurlijke geneesmiddelen en producten, ook in samenwerking met de traditionele genezers waarbij medicinale planten of componenten daarvan worden gebruikt.”Dit lijkt mij voor Suriname een grote kans die benut zou moeten worden”. Zij beveelt aan dat de genezers ook in westerse basis medische kennis onderwezen worden zodat een soepele samenwerking en een integrale aanpak op gang kan komen.”

Sranan Peyri

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOsodresi vs. Covid-19 “vaccinatie”; samenwerking=oplossing