donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
0
(0)

Orkaan Beryl richt verwoesting aan in Caribisch gebied

lees ook ...

Volk betaald voor rommelende autoriteiten

Deze foto hierboven symboliseert de actuele en realistische situatie die de doorsnee Surinamer ervaart. We betalen voor de financiële rommel gemaakt door de autoriteiten. Onlangs, op 16 juli zat reger...

Ten minste één persoon is omgekomen nadat orkaan Beryl in verschillende landen in het Caribisch gebied aan land kwam. Duizenden mensen zitten nog steeds zonder stroom of leven in tijdelijke onderkomens in St. Vincent en de Grenadines, Grenada en St. Lucia.

De orkaan, inmiddels opgewaardeerd naar categorie 5, trekt westwaarts richting Jamaica. Verwacht wordt dat Beryl tegen het einde van de week het zuidoosten van Mexico zal treffen. Afbeeldingen op sociale media tonen huizen waarvan het dak is afgeblazen en bewoners die door het puin zoeken om hun bezittingen te redden.

Na de landfall op het eiland Carriacou in Grenada werd duidelijk dat verschillende delen van het Caribisch gebied zwaar getroffen zijn. “Binnen een half uur werd Carriacou met de grond gelijk gemaakt,” zei premier Dickon Mitchell van Grenada.

Ralph Gonsalves, premier van St. Vincent en de Grenadines, meldde dat één persoon was overleden en waarschuwde voor mogelijk meer dodelijke slachtoffers. Eerder werden luchthavens en bedrijven gesloten en werden bewoners aangespoord om onderdak te zoeken toen de storm naderde.

Premier Mitchell waarschuwde maandag tijdens een persconferentie: “We zijn er nog niet.” Grenada kampt ook met verschillende stroomstoringen, wat de communicatie en toegang tot overheidsupdates bemoeilijkt.

Volgens de laatste update van het NHC liggen de maximale aanhoudende windsnelheden van de orkaan op bijna 241 kilometer per uur, terwijl de storm naar het westen beweegt. Jamaica staat onder orkaanwacht en zal naar verwachting woensdag te maken krijgen met orkaanomstandigheden.

“Het is geen grap,” zei premier Gonsalves, die herinnerde aan de verwoestingen van eerdere orkanen. De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) waarschuwde dat de Noord-Atlantische Oceaan dit jaar maar liefst zeven grote orkanen kan verwachten, een stijging ten opzichte van het gemiddelde van drie per seizoen.

Recordhoge zeeoppervlaktetemperaturen worden gedeeltelijk als oorzaak gezien. Meteorologen merkten ook op hoe snel Beryl zich ontwikkelde. De storm groeide in slechts 42 uur uit van een tropische depressie naar een grote orkaan van categorie 3 of hoger, aldus orkaanexpert Sam Lillo aan persbureau Associated Press.

Een groot deel van de regio heeft gehoor gegeven aan de waarschuwingen, met gesloten winkels en mensen die brandstof en boodschappen inslaan. Grenada vaardigde de noodtoestand uit en St. Lucia legde een “nationale sluiting” op, waarbij scholen en bedrijven werden gesloten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOrkaan Beryl richt verwoesting aan in Caribisch gebied