woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

Orie ziet verborgen agenda van leerkrachten

lees ook ...

Uitbetaling gepensioneerden deze maand een feit

Deze maand zal de koopkrachtversterking van de gepensioneerde ambtenaren worden uitbetaald. Het gaat om een bedrag van SRD 2.500. De regering heeft de opdracht al gegeven aan het Pensioenfonds en Cebu...

Minister Henri Orie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) draagt de overtuiging dat de leerkrachten een verborgen agenda hadden. Tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag in het Cenasu-gebouw vroeg hij waarom men op straat moest. Hij vertrouwt de manier waarop de stakingen zijn aangekondigd niet. De bewindsman wil dat er gesprekken komen over de sluiting de scholen tijdens de vakbondsactie.

“De vakbondsacties hadden in eerste instantie als doel de terugdraaiing van de BTW-wet, maar plotseling zagen wij dat het ook ging om betaalbaarheid van transport. Men had dus een verborgen agenda. Waarom moesten de leerkrachten op straat?” aldus de minister. Het geheel lijkt voor Orie “op een wilde actie”. Hij stelt het zeer op prijs, dat sommige schoolhoofden en leerkrachten “een mooi voorbeeld” hebben gegeven door de scholen open te houden. Voor hem is het belangrijk dat er geen anarchie plaatsvindt in de samenleving.

De bewindsman betreurt het dat reeds in het eerste kwartaal een achterstand is gecreëerd “van acht of negen dagen.” Toch hoopt hij “dat we maandag een groot deel van de scholen zullen opstarten.”  Het is zeer de vraag wat de situatie zal zijn, omdat de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) haar leden maandag heeft opgeroepen om een algemene ledenvergadering bij te wonen.

Orie hield voor dat dialoog altijd het instrument is waarmee resultaat kan worden bereikt. Hij is hoopvol gestemd, omdat de vakbonden ook naar een oplossing willen. Toch was een deel van de actievoerenden ontevreden, toen vrijdag het besluit werd genomen om de vakbondsacties op te schorten.

Ori deelde ook mee, dat leerkrachten van het binnenland allemaal al op hun standplaats zijn, om het onderwijsproces op te starten. Het waterprobleem van de leerkrachten is opgeheven.

De bewindsman vindt ook dat er geen reden was om het schoolvervoer stop te zetten. “OWC is niet de eindverantwoordelijke voor de betaling. Dat is het ministerie van Financiën en Planning en de bus-en boothouders worden elke maand betaald”. Orie bevestigd dat er ongeregeldheden zijn ontdekt in het schoolvervoer tijdens onderzoek. Hierover komt er nog verslag. Het rapport van de commissie die het onderzoek uitvoert moet worden afgewacht.

Dorothy Hoever, waarnemend onderdirecteur Technische Diensten waaronder het schoolvervoer valt is in september ontheven.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOrie ziet verborgen agenda van leerkrachten