zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
2.3
(3)

Organic wil regering afzetten

lees ook ...

Nationale veiligheidsaanpak: politie en militairen nemen act...

Tijdens een bijeenkomst in De Nationale Assemblee op donderdagavond hebben de ministers Kenneth Amoksi van Justitie & Politie en Krishna Mathoera van Defensie aangekondigd dat er onmiddellijk acti...

Vanwege de leugenachtige en onkundige regering is een broeiende sfeer te merken in Suriname. Wou Organic eerst een openbare dialoog nadat de president drie eisen had ingewilligd, het antwoord van Santokhi bestond weer uit leugenachtige beloften, gelieg en draaierij kortom. Voor de tweede serie protesten heeft Organic daarom onomwonden als doel de regering af te zetten. Verder wil Organic nog decennialang bestaan om als klokkenluider en wakend oog van Suriname te dienen.

Volksbeweging
Zelfs de tienduizend demonstranten waarmee de eerste serie protesten piekte maakt geen indruk op Santokhi. Hij betitelde de protesten als een opstootje van 200 personen. Voor wie er bij was of wie het life gevolgd heeft via het internet is wel duidelijk dat een 2 kilometers lange betoging, van de hele Waterkant tot aan de Palmentuin, waarbij het zwart van de mensen zag, het om 10.000 personen gaat.
Team Organic, bestaande uit 5 Surinamers tussen 35 en 45 jaar betitelde Santokhi acheter hun rug meesmuilend als een handvol jongens en meisjes. Echter; Marleen Cameron, Maisia Neus, Dave van Aerde, Raoul Hellings en Sergio Gentle hebben als weinig ervaren organisatoren toch al een heel groot effect gehad. Vanaf het begin hebben zij duidelijk gemaakt dat het bij hun om de vooruitgang en de liefde voor Suriname gaat. Zij zoeken geen materieel gewin en hebben geen politieke ambities via Organic.

Grote crises
De economische crisis van het volk en de letterlijk moordende implosie van het Ministerie van Volksgezondheid (dode babies) doen de haard van verzet weer opgloeien. Begonnen met 500 personen, voor de tweede fase, ligt het in de lijn der verwachtingen dat dit aantal zal toenemen. Ook een klein aantal mensen en zelfs een persoon kan een goede verandering te weeg brengen.
Twee weken geleden was het jurist Serena Essed die in haar eentje een op goede argumenten gebaseerd voorstel deed aan het Constitutioneel Hof van Suriname om de kiesregeling te veranderen. VP Brunswijk, die wel begreep dat daarmee zijn rol als politicus zal zijn uitgespeeld, bedreigde Serena openlijk dat hij haar een kopje kleiner zou maken als dat zou lukken. Maar de straten in de buurt werden afgesloten en beveiligd en het C.Hof constateerde dat Serena Essed gelijk heeft en de kiesregeling veranderd moet worden.
Helden
In Bijbelse tijd was het de korte herdersjongen David die de reus Goliath versloeg, door hem met een katapult een steen in zijn voorhoofd te schieten. (Hier wordt niet gepleit voor geweld, begrijp me goed) In de afgelopen eeuw zijn het Mahatma Ghandi, Maarten Luther King en Nelson Mandela geweest die grote verbeteringen hebben gebracht door geweldloze protesten. Hun landen (India , Amerika en Zuid Afrika) waren vol onderdrukking vanwege kolonialisme en racisme. Het is dus wel degelijk mogelijk met een handje vol oprechte strijders een verbetering in te zetten.

De eisen
Een van de eisen van de Organic actievoerders, die de corruptie willen uitbannen en de volks- verwaarlozing tegengaan, is dat op non actief gesteld moeten worden de directeur van de Hakrinbank, die wegens molest is aangeklaagd zodat een juridisch onderzoek kan plaatsvinden. Organic is eigenlijk radicaal geworden omdat zij en het volk inzagen dat de Santokhi geen enkele eis heeft ingewilligd. Hij had met zijn handtekening foute benoemingen en grondtoewijzingen kunnen stoppen. Ook de minister van Financieen, Armand Achaibering, had op non actief gesteld moeten worden, zodat een intern en juridisch onderzoek moet aantonen hoe het kan dat via Financieen en de Centrale Bank al geruime tijd tot zeker 50 miljoen Srd per maand op persoonlijke rekeningen werden weggesluisd.

Geschiedenis
De beschrijving en protesten tegen Ex president Wijdenbosch komt in gedachten, Hij liegt en hij vliegt, stond toen op de protestenborden. Hetzelfde geldt voor Santokhi; internationaal neemt hij het vliegtuig alsof het een bus is. Santokhi werd vorige week weggejaagd in Apoera omdat ook de inheemsen, die al vanaf 1974 voor hun grondenrechten strijden, ook zijn leugens en geldverspilling door hebben. Alsof het niets kost ging hij even met de helicopter voor wat nutteloze propaganda naar West Suriname toe!
De economische ravage -door onkunde en verspilling- en de protesten die Wijdenbosch lieten aftreden in 1996, zijn evenals de eerdere stakingen van 1969 die Pengel deden aftreden voorbeelden van hoe eerder Surinaamse presidenten zijn weggestuurd door het volk.

Ontslag Financieen minister
Gisteren heeft de minister van Financieen zijn ontslag aangevraagd per 1 september. Wegens persoonlijke redenen, die iedereen zal kunnen begrijpen. Getroffen door het tragisch overlijden van zijn schoonzoon en – tiener- kleinzoon, heeft Armand Achaibersingh bedankt voor het ministerschap en zijn geplunderde portefeuille ter beschikking van de president gesteld. Op deze treurige manier hebben omstandigheden ervoor gezorgd dat de gewraakte minister is afgetreden, wat ook een eis van Organic was

foto: FB Serena Essed

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnOrganic wil regering afzetten