vrijdag 29 maart 2024
24 C
Paramaribo
11.7 C
Amsterdam
5
(1)

Orde van Advocaten niet te spreken over bedreigingen Brunswijk

lees ook ...

Suriname introduceert SRD 200 en 500 biljetten voor snellere...

De Centrale Bank van Suriname (CBvS), verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten, heeft aangekondigd dat zij de geldcirculatie in het land zal verrijken met nieuwe coupures van SRD 200 en SRD...

Ronnie Brunswijk deed op 30 juni uitspraken, die afkeurenswaardig zijn voor de Surinaamse Orde van Advocaten (Sova). De Abop-voorzitter is niet te spreken over een eventuele wijziging van het huidige kiesstelsel. Hij richtte zich openlijk tot een lid van Sova en daarnaast tot het grondwettelijk ingestelde instituut van het Constitutioneel Hof.

Serena Essed, heeft de rechtsvraag omtrent het kiesstelsel ter toetsing aan het Constitutioneel Hof voorgelegd. Het Constitutioneel Hof zelf moet deze rechtsvraag beoordelen. Brunswijk “waarschuwt hiermee op te houden”. Hij vindt dat het “bruya” in de samenleving zal brengen.

De Sova toont zich zeer bezorgd hierover en is van mening dat dergelijke uitspraken geen plaats hebben in de rechtstaat Suriname, waar de onafhankelijkheid van de advocaat binnen het rechtsbestel een belangrijke hoeksteen vormt. De onafhankelijkheid van het Constitutioneel Hof in dit land, is bij Grondwet bepaald. Gezagsdragers hebben juist de plicht om de Trias Politica te beschermen. Zij dienen hiermee serieus om te gaan.

Artikel 12 van de wet Constitutioneel Hof geeft ook aan de advocaat de bevoegdheid om een toetsingsverzoek voor te leggen aan het Constitutioneel hof.

Deze uitspraken van de vicepresident brengen de onafhankelijkheid van advocaten in gevaar, en dit verontrust de Sova, die in het verleden al hiermee was geconfronteerd, en dit achter zich hoopt te laten. Ook internationale organisaties zoals Lawyers for lawyers en anderen keuren dit af.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOrde van Advocaten niet te spreken over bedreigingen Brunswijk