De opsporing van de voortvluchtige oud-president van Suriname, Desi Bouterse, heeft tot op heden geen concrete resultaten opgeleverd. Bouterse werd op 12 januari 2024 door het hof in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. Tijdens de uitspraak was Bouterse niet aanwezig, en sindsdien is hij voortvluchtig.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) verklaarde dinsdag tegenover journalisten dat vrijwel alle mogelijke juridische procedures door het Openbaar Ministerie zijn doorlopen. “Er is een signalering aangevraagd bij Interpol om de internationale opsporing te vergemakkelijken,” aldus de minister.
Daarnaast worden bevriende naties bilateraal verzocht om informatie die zou kunnen bijdragen aan de opsporing van de voormalige leider te delen met de Surinaamse autoriteiten. Op nationaal niveau zet het ministerie van Justitie en Politie ook extra middelen in om mogelijke aanwijzingen over Bouterse’s verblijfplaats te achterhalen.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) gaf aan dat de zaak de volle aandacht heeft van de regering. “Het is belangrijk dat vonnissen in een rechtsstaat worden uitgevoerd. Als je veroordeeld bent, dien je je straf uit te zitten,” benadrukte Ramdin.
Ondanks zijn afwezigheid werd op zondag 13 oktober 2024 zijn 79ste verjaardag gevierd door zijn partijgenoten van de Nationale Democratische Partij (NDP). Tijdens een wijkvergadering werd de oprichter van de partij geëerd. Bouterse was in 1987 een van de oprichters van de NDP en leidde de partij 37 jaar lang. Na interne verkiezingen werd hij opgevolgd door Jenny Simons als partijvoorzitter, terwijl Bouterse werd benoemd tot erevoorzitter.
De zoektocht naar Bouterse blijft een hoogst gevoelige kwestie in Suriname, waar zijn politieke en militaire verleden diepe sporen heeft nagelaten. Voorlopig blijft het echter onduidelijk waar de oud-president zich bevindt, terwijl de nationale en internationale druk op zijn opsporing toeneemt.