woensdag 29 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
6.4 C
Amsterdam
0
(0)

Opschalingsplan Covid-19-zorg gaat van start

lees ook ...

Stroomtarief blijft ongewijzigd op SRD 1,43 per kilowattuur

Het tarief voor stroom in Suriname is nog steeds SRD 1,43 per kilowattuur. Dit bevestigt directeur Dave Abeleven van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) in reactie op recente insinuaties over een mog...

De opschaling van de Covid-19-zorg gaat binnenkort in uitvoering. Deze eerste fase werd op 14 oktober 2021 gepresenteerd door de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken. De eerste fase behelst een opschaling van 90 bedden voor de Covid-zorg in de verschillende ziekenhuizen in Nickerie en Paramaribo (inclusief KKF-checkpoint).

De uitvoering van fase 1 loopt tot 01 januari 2022. Het Opschalingsplan is onderdeel van het crisisplan dat ervoor moet zorgen dat de Covid-19-crisis in Suriname wordt beheerst. Op verzoek van president Chandrikapersad Santokhi is een team van artsen en specialisten bijeengekomen om dit plan op te stellen. De druk op de zorgsector vanwege Covid-19 is enorm.

Ze geeft aan dat er vanaf komende week 90 bedden beschikbaar zullen worden gesteld. Binnen twee dagen is er gezamenlijk gekeken naar opschalingsmogelijkheden binnen de verschillende ziekenhuizen in Paramaribo en Nickerie. Elk ziekenhuis moet aangeven wat het ter beschikking kan stellen aan bedden, rekening houdend met het beschikbare personeel. “Het zorgpersoneel is uitgeput en een uitstroom van personeel richting het Caribisch gebied is niet te ontkennen”, aldus de NZR-voorzitter.

Tijdens de presentatie is ook een beeld gegeven van het kostenplaatje voor de zorg van Covid-19-patiënt. Voor een Covid-19-patiënt in de ICU liggen de kosten tussen de SRD 12.000 en SRD 15.000. Voor een Cohort Covid-19-patiënt (op de afdeling samen met andere geïnfecteerden) zijn de kosten tussen SRD 6.000 en SRD7.000. Medicatie en medische verbruiksartikelen zijn in de afgelopen periode grotendeels door de overheid bekostigd.

“We gaan richting 2022 waar de Covid-zorg zal worden opgenomen binnen de reguliere zorg; er zal dan rekening worden gehouden met de bovenstaande kosten,” geeft Marica-Redan aan. Javier Jessurun, voorzitter sectie specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), geeft aan dat het Opschalingsplan werkbaar is. De randvoorwaarden voor de uitvoering van het plan zijn bespreekbaar gemaakt, waarbij er voorstellen en toezeggingen zijn gedaan door zowel de medische deskundigen als de overheidsfunctionarissen.

“Volgende week zal er invulling worden gegeven aan het plan en wij hopen op een afname van het aantal infecties,” zegt Jessurun.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpschalingsplan Covid-19-zorg gaat van start