donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
5
(1)

Opruiing is strafbaar; boete kan oplopen tot SRD 100.000

lees ook ...

The exchange rate approaches the mythical SRD 35 to US$ leve...

On Friday, the exchange rate for the US dollar, as reported by the Central Bank of Suriname (CBvS), surpassed the enchanted threshold of SRD 35. A rate of SRD 37 for the US dollar is already used by a...

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat opruiing strafbaar is gesteld in artikel 177 van het Wetboek van Strafrecht en wordt bedreigd met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaar en een geldboete van de vijfde categorie (ten hoogste SRD 100.000). 

Deze bekendmaking doet het OM naar aanleiding van de vele gevallen die zijn geconstateerd, waarbij personen de samenleving oproepen en/of aansporen tot het plegen van strafbare feiten. Dit, voornamelijk tegen het openbaar gezag.

Opruiing wordt als volgt omschreven: Degene die, mondeling of bij geschrift of afbeelding of van gegevens uit geautomatiseerde werken, in het openbaar tot enig strafbaar feit, tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag of tot enige andere ongehoorzaamheid hetzij aan een wettelijk voorschrift, hetzij aan een krachtens wettelijk voorschrift gegeven ambtelijk bevel opruit, is strafbaar.

Het OM wijst de samenleving erop, dat zelfs het plaatsen en/of delen van opruiende berichten via bijvoorbeeld social media, waarbij een oproep wordt gedaan tot rellen, gevolgen kan hebben.

Er zijn reeds personen terzake opruiing aangehouden en in verzekering gesteld. Het overschrijden van de grenzen van het toelaatbare levert aldus een strafbaar feit op en is het Openbaar Ministerie bevoegd strafvorderlijke dwangmiddelen toe te passen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOpruiing is strafbaar; boete kan oplopen tot SRD 100.000