vrijdag 31 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
10.5 C
Amsterdam
0
(0)

Oproep tot ecologische bekering

lees ook ...

Maatregelen tegen stijgende wisselkoers

Er zullen maatregelen genomen worden om de stijgende koers te beteugelen, zodat de rust in het land wederkeert en de koers niet (veel) verder stijgt. Dit maakte President Chandrikapersad Santokhi op d...

Het christendom was voor historicus Lynn Townsend White jr. (1907 – 1987) de oorzaak van klimaatcrisis, omdat die stelt dat de mens boven de natuur staat. Dit heeft bepaald de manier waarom christenen met de natuur zijn omgegaan.

De paus heeft  in 2015 daarom opgeroepen tot een mondiale ecologische bekering. Nieuwe inzichten, met betrekking tot de vertaling van de Bijbel maar ook de wetenschap, stellen de mens niet langer  als een separaat en superieur deel van de schepping binnen de rooms-katholieke kerk.

Wereldwijd worden inheemse volkeren gezien als de beste managers van de natuur. Bisschop Choennie: “Bij ons zijn dat de indianen en zij leven al zeker tienduizend jaar in dit gebied en hebben nauwelijks een voetafdruk achtergelaten. Wij zijn er slechts een paar honderd jaar, sinds 1492, en vormen nu al een reële bedreiging voor de Amazone.”

Binnen de rooms-katholieke kerk in verschillende landen is er al actie ondernomen. Ook in Suriname, maar het bewerkstelligen van een ecologische bekering in het land gebeurd niet in een dag. Het kerstenen gaat door; niet altijd volgens de nieuwe inzichten met betrekking tot de natuur en het milieu. “In sommige dorpen zijn er wel vijf verschillende gemeentes. Als eerste gaat dan de moesjoero, het gezamenlijk schoonhouden van het dorp, verloren. Samenwerken is lastiger omdat er nu onderlinge strijd is,” zegt de bisschop.

Zowel de paus als Choennie vreest dat, indien er geen verandering komt, niet alleen de natuur maar ook de inheemse volkeren en al hun kennis over de natuur verloren zal gaan. De bisschop hoopt dat er een Surinaamse politieke partij komt die de natuur echt op de eerste plaats zet. Hij raad ook aan om, ongeacht geloof, de oude tradities niet af te schrijven als heidens of afgoderij, maar deze juist in stand te houden, omdat hier respect is voor de natuur en het milieu.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOproep tot ecologische bekering