woensdag 31 mei 2023
24.2 C
Paramaribo
12.8 C
Amsterdam
0
(0)

Oproep op Wereld Diabetes Dag: Leef gezond!

lees ook ...

Bewustwordingscampagne CRPD zet zich voort op scholen

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) hebben op woensdag 24 mei 2023 de bewustwordingscampagne over de Conventie voor de Rec...

Ieder jaar wordt op de 14e dag van de maand november Wereld Diabetes Dag (WDD) herdacht. Deze dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd, als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. De bedoeling van deze dag is om aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen.

Er is niet zomaar gekozen voor de datum 14 november. Dit is gebeurd, omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting is, die samen met Charles Best aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

Vaak werken organisaties samen op Wereld Diabetes Dag en wordt er jaarlijks een thema gekozen. Dit jaar is het thema “Education to protect tomorrow” (= Educatie om morgen/toekomst te beschermen). Hiermee wordt bedoeld om de toegang tot educatie met betrekking tot diabetes te vergroten om het leven van mensen met diabetes te verbeteren. Het begrijpen wat diabetes is, is de eerste stap naar het beheersen en voorkomen van diabetes.

Diabetes (met name Diabetes type-2) is één van de meest voorkomende NCDs (niet-overdraagbare aandoeningen) in de wereld, waaronder ook in Suriname. Ook bij kinderen in Suriname is er sprake van verhoogde bloedglucosewaarden (diabetes). Er is een associatie tussen overgewicht, buikomvang en verhoogde bloedglucosewaarden.

De belangrijkste factoren die zorgen voor diabetes zijn ongezonde voeding (overmatig gebruik van suiker, zout en vet)/overgewicht, roken, overmatig alcohol gebruik en niet/nauwelijks bewegen.
Een belangrijk factor die we vaak over het hoofd zien is stress. Aangezien het bijna allemaal gedragsrisicofactoren zijn en we het zelf in de hand hebben, is diabetes een chronische ziekte die goed onder controle te houden is met de juiste zorg en begeleiding.

Wat moet je doen? (ongeacht diabetes of niet)
Een gezonde levensstijl op na houden, dat wil zeggen:
– Degene die medicijnen gebruiken, moeten doorgaan conform instructies van de arts.
– De juiste voedingskeuzes maken (matig gebruik van zout, suiker en vet, voldoende groente, fruit en water gebruiken).
– Zoveel mogelijk bewegen. Denk ook aan harken, tuinieren, rondjes rennen op het erf, etc).
– Gebruik van tabak en overmatig alcohol vermijden.
– Regelmatig bloedsuiker meten, want alleen dan pas kan je vroegtijdig opzoek gaan naar hulp en begeleiding.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOproep op Wereld Diabetes Dag: Leef gezond!