Tijdens de Binnenlandse oorlog zijn er veel mensenrechten geschonden. In deze periode werden op 29 november 1986 meer dan dertig vrouwen, mannen en kinderen vermoord door het leger onder leiding van Desi Bouterse(ex-president). De politie-inspecteur Gooding, die deze zaak onderzocht is ook vermoord. Beide zaken zijn nooit onderzocht en de daders zijn nooit berecht.
Eindelijk roept het Openbaar Ministerie (OM) getuigen en belanghebbenden op zich in gevolge het Moiwana-vonnis te melden. Men zoekt mensen die kunnen en willen getuigen in het onderzoek naar deze case.
Het gewapend conflict tussen Ronnie Brunswijk (thans vicepresident) en de militairen onder leiding van Desi Bouterse (ex-president) was van1986 tot 1992 in volle gang.
In 1995 is het Surinaamse parlement tot de conclusie gekomen dat mensenrechtenschendingen uit het verleden onderzocht dienen te worden. Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten heeft de regering van Suriname in 2005 veroordeeld voor de massamoord.
Nabestaanden en slachtoffers moet de regering conform het vonnis een vergoeding, smartengeld en schadevergoedingen uitkeren. De daders moeten worden vervolgd en fondsen ter beschikking stellen voor de ontwikkeling van het dorp. Daders zijn echter nooit gevonnist, en lopen vrij rond, en mochten zelfs hoge posities in het land bekleden. Inspecteur Herman Gooding die dit bloedbad onderzocht is in 1990 koelbloedig doodgeschoten.
Het OM deed de oproep vandaag volgens de Ware Tijd om gevolg te geven aan hetgeen bepaald is in het vonnis van 2005. Deze case zou na de case van de 8 Decembermoorden aangepakt worden. Men kan zich als getuige aanmelden bij elke politiestation om te getuigen in de case van het vergeten bloedbad.
Bron Foto: Nickerie.net